Aproximativ 150 de angajaţi din Sănătatea botoşăneană participă, luni, la o acţiune de protest organizată în capitală. Sindicaliştii au organizat un miting în Piaţa Victoriei, un marş şi un miting la ministerele Muncii şi Sănătăţii, urmate de un marş şi un miting în faţa Palatului Parlamentului.
Conform Federaţiei Solidaritatea Sanitară, nemulţumirile sunt de natură salarială, însă protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind ”o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor”.
„Majoritatea angajaților din sănătate sunt în situația de sărăcie salarială. Guvernul refuză să recompenseze eforturile și riscurile suplimentare asumate. Colegii Solidaritatea Sanitară Botoșani se alătură celorlalți colegi care se apropie de Piața Victoriei pentru a participa la Mitingul și Marșul Solidarității”, a transmis un protestatar botoşănean.
”Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravin total cele convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării”, spun sindicaliştii.
Care sunt revendicările
Revendicările susţinute de participanţii la demonstraţiivizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaţilor din sănătate. Aceştia solicită:
- Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie.
- Asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate.
- Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale!
- ”Protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, explică sindicaliştii.
Demersuri pentru greva generală
Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat sâmbătă că a înregistrat la Guvern şi la ministerele responsabile proiectul de Acord privind Procedura de grevă în sistemul public de sănătate, subliniind că angajaţii din sănătate sunt astfel cu un pas mai aproape de greva generală, având acum o procedură de grevă ca referinţă organizatorică.