Un caz mai puţin obişnuit a avut loc, în urmă cu câteva zile, pe una dintre secţiile celui mai mare spital din judeţ. Unul dintre pacienții secției Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgenţă a sunat la 112 chiar din salon.
Incidentul a avut loc pe secția de chirurgie generală a Spitalului Județean de Urgenţă. În vârstă de 60 de ani, un bărbat a fost internat pentru a i se amputa un picior din cauza unor afecțiuni medicale. După ce a fost supus intervenţiei traumatizante, bărbatul a fost internat într-unul dintre saloanele secţiei. Acesta le spunea cadrelor medicale că resimţea în continuare dureri la nivelul piciorului, deşi membrul nu mai era ataşat de corp. La un moment dat, acesta a realizat că nu mai avea un picior şi a suferit un şoc.
Pentru că nici nu avea telefon la el, bărbatul i-a luat telefonul vecinului de salon şi a apelat serviciul 112. Iniţial, dispecerii din serviciul de urgenţă au crezut că este vorba despre o glumă. Au observat, însă, că localizarea apelului era chiar la Spitalul Județean de Urgenţă. „Apelantul solicita să îi fie adus membrul înapoi. Membrul amputat. Reclama faptul că a fost deposedat de acesta”, a relatat un dispecer.
Unul dintre asistenţii de salon a avut prezenţa de spirit şi a observat la timp că pacientul apelase 112. A luat telefonul şi le-a explicat dispecerilor că nu era vorba despre o farsă sau un pacient cu afecțiuni psihice.
Ce a provocat apelul la 112
Specialiştii spun că astfel de situaţii nu sunt pe atât de rare pe cât s-ar părea. Sunt cunoscute sub denumirea de durere fantomă sau sindromul membrului fantomă. Acestea se referă la senzaţiile pe care o persoană le percepe în mod fals la nivelul unei regiuni corporale care nu există în realitate. Se întâmplă după o amputare sau în cazul unui defect congenital al membrelor.
Medicii credeau în trecut că acest fenomen este de natură psihologică. Acum, însă, recunosc că senzaţiile provin, de fapt, din zona creierului sau a măduvei spinării. Durerile apar frecvent după pierderea membrelor inferioare sau superioare, însă pot surveni şi în cazul îndepărtării unui sân sau a unui organ intern.
Deşi nu există investigaţii medicale care să ateste existenţa durerii fantomă, medicii o identifică pe baza simptomelor şi a circumstanţelor de apariţie, precum traumatismele sau intervenţiile chirurgicale, ce au precedat-o.