Cei trei arabi judecaţi pentru moartea a 17 oameni, printre care și doi botoșăneni, după ce au contrafăcut spirt medicinal, au fost condamnați definitiv.
Sentința finașă a venit pe 1 martie a.c., la Curtea de Apel Iași, pedepsele dictate de judecători în cazul celor trei cumulând peste 65 de ani de detenție. Astfel, Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”, s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 22 (douăzecişidoi) ani şi 9 (nouă) luni închisoare cu interzicerea unor drepturi.
La rândul său, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, a primit 22 (douăzecişidoi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Cel de-al treilea individ, Ahmmed Fuad, zis „Abu Ali”, a primit o rezultantă de 20 (douăzeci) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Toți s-au ales și cu interzicerea unor drepturi. Totodată, ei au fost obligați să plătească daune de 1.305.871,96 lei la care se adaugă şi suma de 600 euro, dar și cheltuieli de judecată însemnând câte 150.000 de lei de fiecare.
Peste 5.000 de sticle de „spirt” vândute
Fuad Ahmed, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Această ultimă infracţiune a fost reţinută doar în sarcina lui Zuhair Dawoud, care nu declarase un pistol şi trei cartuşe găsite la percheziţie. Cei trei au fost acuzaţi că, profitând de starea de urgenţă şi de lipsa spirtului de pe piaţă, au preparat şi vândut în martie-aprilie 2020 un amestec de alcool metilic, apă şi vopsea de ouă pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Inculpaţii au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata.
Spirtul medicinal este folosit în mod curent, mai ales în mediul rural, ca băutură alcoolică, ceea ce a provocat un val de decese. În proces s-au constituit ca părţi civile 66 de ieşeni, supravieţuitori, rude ale victimelor, dar şi proprietarul magazinului din Stolniceni-Prăjescu care pusese spirtul în vânzare.
Doi botoșăneni printre victime
Printre victime s-au aflat și doi botoșăneni, Spătăreanu Marcel Viorel și Malancă Aurel Cristian, ambii din sat Oneaga, comuna Cristești. Cei doi bărbați erau angajați ai unei firme de exploatare a lemnului din județul Sibiu și au fost găsiți morți în dimineața zilei de 5 mai 2020, pe un drum forestier din localitatea Boian (județul Sibiu).
Cazul a fost cercetat de polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Mediaș și Serviciul Investigații Criminale Sibiu și preluat ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, investigațiile arătând că cei doi botoșăneni au murit după ce au băut spirt. Prin urmare, cercetările au fost extinse, stabilindu-se că recipientele cu spirt medicinal fuseseră cumpărate de la o firmă din municipiul Mediaș (jud. Sibiu), care se aprovizionase la rândul ei de la o societate din București.
Suspiciunile anchetatorilor au apărut după ce la sfârșitul lunii aprilie a.c. zece persoane din Iași au murit după ce au băut spirt medicinal contrafăcut. Ulterior, numărul deceselor suspecte a crescut la 17, iar în urma verificărilor s-a stabilit că spirtul cu pricina fusese vândut de o societate comercială din municipiul Iași, care a achiziționat la rândul ei, de pe raza municipiului București, în zilele de 10 și respectiv 13 aprilie 2020 o cantitate de alcool sanitar denumit SANTE MED, pe etichetă precizându-se ca ar conține alcool etilic și că ar fi vorba de un „produs pentru igiena umană, dezinfectant general de uz extern”.
Trei cetățeni arabi arestați
Anchetatorii au reușit să identifice câteva recipiente din acele loturi, care au fost trimise spre analiză la Institutul Medico Legal Iași, ocazie cu care, în conținut, a fost identificată o concentrație foarte mare de alcool metilic. Ulterior, anchetatorii au organizat mai multe percheziții stabilindu-se că firma producătoare utilizase în procesul de fabricație alcool metilic, în loc de alcool etilic. Atunci, anchetatorii au cerut arestarea a trei cetățeni arabi, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, zis „Zaher”, Ahmmed Fuad și Dawoud Abdul Satar, zis „Abed”.
Metoda prin care cei trei falsificaseră spirtul a fos una rudimentară: alcoolul metilic a fos tras în bidoane cu gura, printr-un furtun. Metanolul ese însă letal în doze de 0,3-1 gram pe kilogram corp, iar în doze mai mici poate duce la orbire.
Șocant este că unii dintre cei care au murit au primit spirtul chiar de la o primărie. În aprilie 2020, când în România era instituită starea de urgență din cauza pandemiei de COVID, iar oamenii nu mai aveau voie să iasă din casă decât cu declarație pe proprie răspundere, primarul comunei Plugari din Iași, Paul Mursa, a decis să dea o „pomană” electorală pentru combaterea pandemiei. Urmau Sărbătorile de Paște, dar și alegerile locale din toamnă, așa că Mursa a inițiat o hotărâre de Consiliu Local, iar pe 13 aprilie 2020, s-a aprobat „achiziționarea de bunuri necesare combaterii răspândirii virusului COVID-19 în rândul locuitorilor comunei”.
„Spirt” împărțit din poartă-n poartă
Primăria a pregătit 1.300 de pungi, câte una pentru fiecare familie din comună. O pungă conţinea câteva măști de protecţie, un săpun lichid, o sticlă de spirt (cumpărată la preţul de 7,31 de lei, fără TVA), două formulare de declarație pe proprie răspundere şi o felicitare de Paşte. Timp de patru zile, cei de la primărie au mers din poartă-n poartă şi, până de Paşte, au dat 1.128 de pungi.
În urma pungilor lăsate de ei, au început să moară oameni. Investigațiile au arătat mai apoi că cei de la Primărie nu au cerut certificat de conformitate pentru spirt. Problema este că în multe cazuri, rudele răposaților și medicii de familie nu au bănuit nimic pentru că mai toți erau consumatori de alcool, așa că au considerat că decesul a survenit pe fondul afecțiunilor medicale dobândite în timp de cei răposați. Asta până la decesul unei femei, la care s-a cerut efectuarea necropsiei, iar raportul de expertiză medico-legală a stabilit că decesul ar fi survenit din cauza intoxicației acute cu alcool metilic.
Ulterior, în satul Brătești, patru oameni au murit unul după altul, iar polițiștii au cerut să se facă autopsia. La fel au procedat şi cei din comunele Hărmănești, Ciurea, Andrieșeni și Lețcani și din Hârlău, unde s-a înregistrat câte un deces. În doar câteva zile, la IML Iași ajunseseră 9 morți intoxicați cu alcool metilic. Directorul IML și-a dat seama că e vorba de ceva grav, iar pe 24 aprilie 2020 a anunțat poliția. Așa s-a ajuns la spirt și la firma care livrase spirtul contrafăcut în magazine.
Arabii s-au declarat nevinovați
În timpul procesului, cei trei arabi (doi irakieni și un palestinian) s-au declarat nevinovați susținând că ei nu au vrut să omoare pe nimeni și că au făcut spirt pentru uzul extern. Prin urmare, ei nu pot fi considerați responsabili și pentru cei care l-au folosit greșit. Doar că judecătorii au apreciat că alcoolul sanitar este un produs de uz extern, însă ingredientul principal din compoziție este alcoolul etilic, care nu este periculos pentru sănătatea umană și nu este toxic. În plus, metanolul este letal în doze de 0,3-1 gram pe kilogram corp, iar în doze mai mici poate duce la orbire.
Prin urmare, în vara anului trecut, cei trei arabi au fost condamnați în primă instanță de Tribunalul Iași. A urmat apelul, dar fără sorți de izbândă. Asta pentru că magistrații Curții de Apel Iași au menținut condamnările, decizia finală fiind pronunțată vineri, pe 1 martie a.c.