Fostul primar al comunei Dângeni riscă să plătească din propriul buzunar peste 10.000 de euro, după ce a fost acționat în instanță de actuala conducere a primăriei.
În urma procesului, Tribunalul Botoșani l-a obligat pe fostul primar Cătălin Rotundu (PNL) să restituie un presupus prejudiciu de 58.312,1 lei, sumă la care se vor adăuga dobânzile, penalitățile de întârziere și majorările de la data producerii prejudiciului şi până la data plăţii obligației. Decizia instanței a fost pronunțată pe 14 februarie a.c., dar nu e definitivă.
Proces deschis de noua conducere
Scandalul a izbucnit după alegerile din toamna lui 2020, când, în urma unui audit al Curții de Conturi, actualul primar al comunei, Claudiu Ilaș, din partea ProRomânia, a considerat că fostul edil s-ar face vinovat de efectuarea unor plăți nelegale din bugetul comunei, care ar totaliza 165.763,89 lei. Prin urmare, în februarie 2021 el a deschis o acțiune la Tribunalul Botoșani împotriva lui Cătălin Rotundu, în Civil, în răspundere patrimonială.
Potrivit documentelor depuse la dosar ar fi fost decontate o serie de cheltuieli sportive pentru echipa de fotbal Spicul Iacobeni, care nu intrau în categoria celor ce se pot finanța din fonduri publice.
În plus, în 2016 ar fi fost angajate și plătite nelegal din bugetul comunei Dângeni cheltuieli în sumă totală de 8.400 lei ocazionate de participarea unui număr de 9 persoane (primarul și viceprimarul comunei și alți 7 salariați) la cursul de perfecționare „fiscalitate locală, registrul agricol, urbanismul un tot unitar” desfășurat în perioada 24-29 ianuarie 2016 cu încălcarea prevederilor legale. Totodată, în 2016 s-ar fi constatat nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea cheltuielilor cu achizițiile și stingerea obligațiilor către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, fapt ce a determinat obligarea comunei, prin executare silită, la plata din bugetul local a sumei totale de 83.468 89 lei.
Plafoane depăşite la carburanţi
Un alt capitol ar fi fost achiziția de carburanți, acolo unde s-ar fi depășit plafoanele aprobate cu suma totală de 13.772 lei. În fapt, pentru două dintre autoturismele comunei utilizate pe parcursul anului 2017 s-a înregistrat un consum total de 2.711 litri motorină, care depășește cu 191 litri cantitatea (2.520 litri) rezultată prin raportarea la consumul lunar aprobat de către autoritățile publice locale (210 litri/lună).
Şi din verificarea plăților efectuate privind cheltuielile de transport cu deplasări interne și externe efectuate de personalul instituției ar fi rezultat abateri privind decontarea nelegală a sumei totale de 15.591 lei salariaților entității, cu încălcarea dispozițiilor legale (lipsa unor dispoziții de plată către casierie, decontarea unor ordine de deplasare necompletate cu date care să confirme efectuarea și scopul deplasărilor, decontarea unor ordine de deplasare cu modificări/ștersături sau cu date eronate).
Aici ar fi fost decontate cheltuieli care nu constituie, potrivit legii, drepturi de deplasare cum ar fi cheltuieli cu masa la restaurant, cafea, apă, sucuri, gumă de mestecat etc. În plus, ar fi fost cheltuieli de deplasare în străinătate, în Republica Moldova, fără o invitație primită de la organizații/parteneri externi.
Probleme şi cu factura la telefonie
De asemenea, în perioada ianuarie 2017- octombrie 2018, Primăria Dângeni a plătit servicii de telefonie mobilă care nu ar fi fost strict legate de activitatea instituției (convorbiri suplimentare, trafic de date suplimentar, SMS numere speciale) și cu plata unor penalizări pentru achitarea cu întârziere a facturilor emise de prestator.
Un alt capitol separat vizează cheltuieli în sumă totală de 12.005 lei (5.780 lei în anul 2017 și 6.225 lei în anul 2018) ocazionate de participarea primarului comunei la un număr de patru cursuri de perfecționare. Sumele imputate vizează și închirierea unui autoturism, cazare cu pensiune completă pentru 16 persoane și „contravaloare masă festivă”, sumele fiind angajate și efectuate de conducerea comunei, fără a exista credite bugetare, credite de angajament ori alte resurse financiare asigurate la nivelul acelor sume.
„Solicitarea UAT Dângeni, prin noul primar, este una pur politică”
Solicitat să-și exprime punctul de vedere, Cătălin Rotundu a invocat inițial că cererea de chemare în judecată este nefondată și că între timp ar fi intervenit și termenul de prescripție privind obligarea lui la plată.
„În primul rând, nu am calitatea, pregătirea de contabil sau de jurist și nu am intenționat vreodată să aduc prejudicii comunei și cetățenilor care mi-au dat votul lor de încredere în două mandate. Am fost pentru UAT Comuna Dângeni un bun administrator, un gospodar și asta s-a văzut în anii mei de mandat, fiind și reales. În al doilea rând, apreciez că solicitarea UAT Dângeni, prin noul primar, este una pur politică, o răzbunare, solicitările reclamantei fiind echivoce sub mai multe aspecte. Toate capetele de cerere sunt nefondate, raportat la împrejurările în care aceste cheltuieli au fost angajate si plătite din bugetul local al comunei, dar și raportat la atribuțiile mele de serviciu, ale unui primar”, a invocat Cătălin Rotundu.
Cu toate acestea, instanța l-a obligat la plata sumei de 58.312,1 lei la care se vor adăuga dobânzile, penalitățile de întârziere. Asta pentru că expertiza a arătat că pentru suma respectivă nu au existat prevederi bugetare disponibile şi nici vreo hotărâre de consiliu local care să fi aprobat expres acele cheltuieli. În plus, pe unele ordine de plată lipseau vizele compartimentului de contabilitate și a persoanei responsabile cu controlul financiar preventiv. Totodată, Cătălin Rotundu a fost obligat și la plata cheltuielilor de judecată, adică 1.256 lei cât a costat avocatul angajat de primărie.
„E o măsură politică de a mă acționa în judecată”
Contactat de reporterii „Monitorul”, Cătălin Rotundu a precizat că nu este în țară și nu a avut cum să se prezinte la vreo o ședință de judecată.
„Înțeleg că în parte a fost admisă cererea primăriei. Voi vedea prima soluție în momentul când voi primi comunicarea. Toate sumele cerute de primărie reprezintă penalizări la plata unor serviciu sau proiecte. Mai este și o sumă prin care primăria a acordat finanțare pentru echipa de fotbal, bani cu care s-au achitat taxele de participare în liga a 4-a, arbitrajele și cartonașele. Multe cofinanțări au fost efectuate cu întârziere de guvern sau CJ, taxa de salubritate a fost colectată cu întârziere.. etc.
Oricum, nu există niciun leuț cheltuit sau aruncat la voia persoanei fizice. Curtea de conturi a cerut măsuri, dl. Ilaș a găsit măsură politică de a mă acționa în judecată și a stabilit dumnealui că eu sunt cel ce trebuie să plătească atât timp cât m-a acționat în instanță pe mine persoană fizică. Dar totul este posibil în logica folosirii unui raționament al gândirii simpliste”, a precizat Cătălin Rotundu.
Hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu apel.
Până la pronunțarea unei sentințe definitive, fostul primar beneficiază de prezumția de nevinovăție.