spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalSpitalul Judeţean se blindează cu avocaţi

Spitalul Judeţean se blindează cu avocaţi

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” ar putea apela la o a doua casă de avocatură pentru ca unitatea să nu aibă de suferit de pe urma proceselor în care este parte responsabilă civilmente. Este vorba de trei dosare aflate deja pe rolul instanțelor de judecată, unul de natură penală și celelalte două civile, toate legate de activitatea Secției de Obstetrică și Ginecologie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Proces pentru un bebeluş mort subit

În primul dosar, cel penal, un medic neonatolog a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă pentru că nu ar fi făcut toate demersurile în încercarea de a salva un bebeluș de la moarte. Este vorba de medicul Dana Burlacu, trimisă în judecată în decembrie 2022, care a fost pusă sub urmărire penală întrucât nu ar fi dispus toate măsurile și tratamentul necesar pentru a mări șansele de supraviețuire ale nou născutului.

Pe acest fond, spun procurorii, micuțul a decedat la mai puțin de 48 de ore de la venirea pe lume. În acest caz, firul evenimentelor a început pe 1 septembrie 2016. În acea zi Otilia Alexandrescu, însărcinată în 40 de săptămâni, a mers la Maternitatea Botoșani pentru un consult de rutină. Atunci medicul a decis să provoace travaliul, pentru a nu risca să se mişte bebeluşul într-o poziţie nefavorabilă.

Atunci medicul a spart membrana și a dat drumul la apă, însă, după mai bine de 10 ore, aproape de miezul nopţii, femeia, dar şi o asistentă, au sunat la medicul curant, spunând că nu avea dilataţia necesară. Așa că medicul a decis să scoată bebeluşul chirurgical, nașterea fiind înregistrată pe 1 septembrie 2016 la ora 23.03. Scorul APGAR la naştere a fost 9, pentru că a durat mult travaliul. Bebelușul era un băieţel cu greutatea de 3.740 de grame.

Femeie refuzată de medici să-și vadă copilul

Deşi a cerut să-și vadă copilul, la câteva ore după naştere, femeia a fost refuzată pe motiv că este după operaţie şi va trebui să mai aştepte. A tot fost amânată până a doua zi aproape de prânz, când Otilia Alexandrescu a aflat cu stupoare că bebelușul era de fapt la etajul II, pe Reanimare, în incubator, şi nu la nou-născuţi cum i se spusese iniţial. Pe 2 septembrie 2016, spre seară, tatăl copilului a venit şi el la spital, iar după mai multe încercări a reușit să îşi vadă copilul, medicul neonatolog Dana Burlacu asigurându-l că totul este în ordine.

Deși acesta s-a oferit să meargă cu nou-născutul la Iași, i s-a transmis că nu este ceva grav pentru că, dacă ar fi fost o astfel de situație, îl trimiteau ei unde ar fi fost cazul. Cu toate acestea, pe 3 septembrie 2016, la ora 5 dimineaţa el a fost chemat de acasă pe motiv că bebeluşul nu se simțea bine, iar la ora 6 dimineața a fost constatat decesul copilașului.

Daune cerute de doi părinţi

Tot în decembrie 2022, un alt cuplu a acționat în instanță doi medici și Spitalul Județean, pentru răspundere delictuală, solicitând obligarea la plata în solidar a unor daune materiale în cuantum de 25.000 lei și a daunelor morale în cuantum de 120.000 lei, reprezentând prejudiciul suferit în urma leziunii traumatice, fractură parietală, produsă unui nou născut în timpul operației de cezariană care a avut loc în 2020. Dosarul este acum pe rolul Tribunalului Botoșani.

Dosar şi cu cazul Alexandra

Ultimul dosar aflat pe rolul instanțelor, care este tot civil, a fost înregistrat tot la Tribunalul Botoșani și vizează concedierea medicului Mariana Pitrop, cea care ar fi trebuit să aibă grijă de Alexandra Ivanov, tânăra care a murit anul trecut în Maternitate, fără să beneficieze de îngrijiri medicale. Acest ultim dosar este de fapt o contestație formulată de medicul concediat și care ar avea primul termen de judecată peste două luni și jumătate.

CJ a vrut să mascheze achiziţia serviciilor

Doar că în ședinţa Consiliului Județean de miercuri, 28 februarie, când s-a pus în discuție și s-a aprobat achiziţionarea de către Spitalul Județean „Mavromati” a servicilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare, nimeni nu a făcut vreo referire la dosarele respective. De altfel, în referatul de aprobare nu erau menționate decât numerele sub care fuseseră înregistrate la instanțe cele trei dosare. Consilierii județeni nu au solicitat niciun fel de explicații și au votat totul, pe repede înainte, cu unanimitate de voturi.

De altfel, în referat nu se pomenește decât de faptul că activitatea Biroului juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani se desfășoară cu doi salariați (conform statului de funcții 3 posturi normate – 1 post vacant, 1 salariat abia întors din concediul medical prelungit de 9 luni, nefiind recuperat în totalitate), iar cei doi consilieri juridici ar fi insuficienți pentru întocmirea și depunerea de acte la instanțele de judecată, parchete, poliție (întâmpinări, cereri de chemare în judecată, răspunsuri la adresele instituțiilor menționate, căi de atac împotriva sentințelor nefavorabile unității, adrese identificare persoane responsabile pentru vătămări prin accidente rutiere/agresiuni etc).

Ori, reprezentarea intereselor unității în fața instanțelor de judecată (peste 200 dosare în diferite stadii procesuale, din care 146 doar din 2024), necesită inclusiv întocmirea de documente pentru punerea în executare a sentințelor cu plăți în favoarea unității (eliberare sentințe legalizate și transmitere la executori judecătorești/B.A.A.R.-Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), întocmire/verificare/avizare contracte/decizii, participare la diferite comisii/comitete.

Abia într-un alt referat se face o mențiune în treacăt potrivit căreia există posibilitatea ca, în lipsa neangajării unor astfel de servicii, unitatea să fie obligată la plata unor despăgubiri „substanțiale care să afecteze grav buna desfășurare a activității spitalului”.

Miză de milioane de euro

Noul contract cu firma de avocatură vine la numai o jumătate de an după ce spitalul a mai apelat la serviciile unei firme de profil. Citat ca parte responsabilă civilmente în dosarul penal ce vizează cazul Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani din Botoșani care a murit pe 18 august 2023, spitalul a cerut, în septembrie anul trecut, tot Consiliului Județean, dreptul de a angaja o casă de avocatură care să-i reprezinte atât în timpul cercetărilor, cât și pe durata eventualului proces.

Asta după ce rudele Alexandrei Ivanov s-au constituit părți civile în dosarul penal și au solicitat, prin intermediul avocatului, daune de peste 7 milioane de euro. Dosarul se află și acum în lucru la organele de cercetare penală.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...