Pietonalul Unirii găzduiește în aceste zile Târgul Mărțișorului. Cea de-a XIV-a ediție a manifestării a fost deschisă astăzi, dar cu mai puțini botoșăneni decât în anii trecuți.
La deschiderea târgului, Daliana Bejan, referent al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea și Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani, le-a urat bun venit meşterilor populari şi a explicat semnificația mărțișorului.
„Iată că și în acest an, mărțișorul, acest șnur alb-negru, alb-roșu, a reușit să ne adune în număr mare la Botoșani, pentru că sunt aproape 50 de participanți, meșteri populari și artizani din județele Botoșani, Suceava, Iași și Argeș. După cum se știe, în mitologia românească, mărțișorul este un obicei ancestral al vegetației și fertilității, un obiect care se confecționa din două fire de lână”, a precizat referentul Daliana Bejan.
Realizate cu migală şi dragoste pentru frumos şi pentru tradiţiile strămoşeşti, mărţişoarele, care în tradiția populară sunt considerate talismane, respectiv vestitoare ale primăverii, sunt expuse la tarabele aflate pe Pietonalul Unirii până pe 1 martie.
„Poate mai vin după amiază”
Evenimentul de deschidere a avut loc în orele amiezii, când vremea a fost însorită, iar termometrele au înregistrat grade neobișnuit de ridicate pentru această perioadă din an. Totuși, botoșănenii nu au mai luat cu asalt Pietonalul la fel cum obișnuiau în anii precedenți.
„Parcă ar fi mai puțin oameni anul acesta. Eu cred că foarte mulți sunt la muncă încă, poate mai vin după amiază. La amiază e cam greu de ajuns, părerea mea. Iau cu drag mărțișoare pentru toată familia, cele de aici sunt mai speciale”, a spus o botoșăneancă.