În câteva luni începe sezonul de nunți, iar mirii fac probe și calcule. Petrecerea va fi mai scumpă cu 15%-30% din cauza inflației.
DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!
Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.
Unii au avut surpriza ca prețul să crească, deși aveau contractul semnat. Cum și meniul s-a scumpit, organizatorii le sugerează nuntașilor să fie generoși și să pună mai mulți bani în plic.
Din cauza inflației, serviciile s-au scumpit cu până la 30% anul acesta. Un meniu de 100 de euro, care înainte de pandemie era considerat scump, acum este unul normal. Unele restaurante au mărit prețurile și după semnarea contractului, lucru la care mirii se pot aștepta și în 2025.
Câți bani oferi mirilor, în funcție de regiune
O regulă nescrisă spune că un cuplu invitat la o nuntă trebuie să lase mirilor o sumă de bani echivalentă cu prețul dublu al mâncării și băuturii. Totuși, în funcție de regiunea în care are loc evenimentul privat, darul de nuntă poate să fie mai mic sau mai mare. Astfel, de exemplu, în Maramureș, regiune unde nunțile sunt cunoscute pentru bogăția tradițiilor și obiceiurilor, costul acestora variază între 1.200 și 2.000 de lei.
Evenimentele din această zonă adună sute sau chiar mii de participanți, ceea ce contribuie la creșterea cheltuielilor pentru miri.
În Muntenia, Oltenia și Moldova, suma pentru darurile de nuntă se situează între 1.200 și 1.500 de lei pe cuplu. Aici, precum și în alte regiuni, valoarea din plic depinde de legătura familială sau de strânsa prietenie dintre miri și invitați. O tradiție deosebită în această regiune este oferirea de cadouri specifice socrilor mici și mari în ziua nunții. În Bucovina, costurile pentru nunți sunt puțin mai ridicate, cu daruri variind între 1.000 și 1.800 de lei per cuplu. În cazul în care prietenia este mai strânsă, suma poate ajunge între 1.500 și 3.000 de lei, potrivit Playtech.