spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalCe rol au obiceiurile pe care le respectă creştinii în biserică. Explicaţii...

Ce rol au obiceiurile pe care le respectă creştinii în biserică. Explicaţii oferite de un preot

Biserica ortodoxă are numeroase obiceiuri pe care creștinii le respectă cu sfințenie, însă nu mulți înțeleg istoria și semnificația lor. Semnul crucii atunci când trecem pe lângă o biserică, baticul purtat pe cap de femei în timpul slujbelor, așezarea pe două rânduri separate, bărbați și femei, și semnificația metaniilor sunt doar câteva rituri creștin care au un rol important în viața unui credincios și care au o tradiție veche în bisericile ortodoxe.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Credincioşii au obiceiul să facă semnul crucii atunci când trec pe lângă o biserică, fiind învățați de mici să procedeze astfel. Dar ce semnifică de fapt acest obicei? Semnul crucii este considerat ca o rugăciune și arată realitatea spirituală în fața credincioșilor, iar motivul pentru care se face acest semn este din respect și de recunoaștere a unei biserici ca fiind un loc sfânt, și din motivul că oamenii mărturisesc credința ortodoxă pe care o au.

Ce semnificaţie au metaniile

Un alt obicei cu o semnificație importantă este metania care reprezintă o închinăciune în timpul slujbelor, iar aceasta poate fi împărțită în metanii mari și metanii mici. Metania mare este închinăciunea până la pământ, adică omul se închină cu fața până la pământ și îl atinge cu fruntea, și este văzut ca un act al stării de smerenie, unde credinciosul recunoaște faptul că este mic în fața lui Dumnezeu.

Cât despre metania mică, ea este asemănătoare cu cea mare, doar că persoana credincioasă trebuie să se aplece în fața divinității.

„Închinarea în biserică nu este închinarea unui sclav în fața stăpânului său. Nu din acest motiv facem metaniile ca să-I arătăm lui Dumnezeu ce sclavi suntem noi. Facem metaniile de pe poziția unui fiu recunoscător pentru darurile pe care Dumnezeu ni le-a dat”, a spus părintele Marius-Ciprian Babiuc, de la biserica Uspenia, din Botoșani.

De ce poartă femeile batic în biserică

Un alt obicei este acela ca femeile să poarte batic în biserică. Originile acestui obicei au apărut când Sfântul Apostol Pavel scrie pentru biserica din Corint cum ar trebui credincioșii să se roage, învățându-i astfel să poarte ținute adecvate unui credincios ortodox în timpul unei slujbe.

În zilele noastre, această practică este o regulă pentru o bună desfășurare a unei slujbe, însă dacă femeile nu poartă baticul pe cap, asta nu înseamnă că le este interzis să comunice cu Dumnezeu în slujbe sau să intre în biserică.

În timpul slujbelor mai observăm că femeile și bărbații trebuie să formeze un rând separat. Acest obicei nu are, însă, o semnificație istorică.

Componentele bisericii ortodoxe

Lăsând la o parte riturile creștine ortodoxe, biserica este locul unde regăsim numeroase obiecte religioase ce au valori importante, cum ar fi catapeteasma, icoanele și altarul.

Altarul este partea cea mai sfântă a bisericii, fiind delimitată de catapeteasmă, și este partea unde slujește preotul. În altar sunt regăsite cele mai importante obiecte ale bisericii, precum trupul și sângele Mântuitorului Iisus Hristos, adică Sfânta Împărtășanie care se află pe Sfânta masă, aceasta fiind și elementul central al unui altar.

Catapeteasma este construită de cele mai multe ori din lemn și este alcătuită din mai multe registre, fiind regăsite la fiecare mai multe icoane.

„Primul registru este cel de bază, având de la stânga la dreapta icoane, cum ar fi icoana Sfântului Nicolae, apoi sunt prezente ușile împărătești și diaconești. Ușile împărătești sunt ușile centrale și au această denumire deoarece în antichitate acolo intra împăratul să se închine. Totodată, această denumire face trimitere și la oamenii care vin să se împărtășească deoarece ei se împărtășesc cu Împăratul Hristos. De asemenea, sunt regăsite și ușile diaconești unde ieșeau diaconii la slujit în timpul Sfintei Liturghii”, a explicat preotul Babiuc.

Ce rol au icoanele 

În al doilea registru sunt prezente icoanele Praznicelor Împărătești și cu icoana Cinei de Taină în centru, al treilea registru este format din icoanele Sfinților Apostoli cu icoana Deisis în centru, iar al patrulea registru cuprinde icoanele Sfinților Prooroci, având în mijloc icoana cu Maica Domnului orantă.

Icoanele au și ele un rol important în biserică deoarece ele prezintă picturi cu momente sau personaje din Vechiul Testament. Ele au un rol liturgic dar și unul pedagogic pentru că în perioada antichității și evului mediu au fost persoane care nu știau să citească și să scrie, icoanele fiind denumite pentru această categorie de oameni ca „Biblia neştiutorului de carte”. Cu ajutorul unor diferite scene ilustrate în icoane, oamenii puteau să înțeleagă și să învețe despre viețile anumitor sfinți sau despre anumite lucruri creștine.

– Andy Ciotir, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...