Subvenții integrale în conturi pentru micii fermieri. Guvernul a aprobat sumele care urmează să ajungă în conturile fermierilor mici, în cuantum de 1.000 euro pentru 1.000 metri pătrați, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi.
Guvernul a anunțat vineri, 16 februarie, printr-un comunicat, că a aprobat o hotărâre pentru programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023. Plafonul total care va ajunge în conturile fermierilor este de 109 milioane lei, scrie Agro Intelingența.
„Resursele financiare necesare pentru plata ajutorului de minimis pentru susținere a producției de legume cultivate în spații protejate sunt în sumă totală de 109.373.000 lei, reprezentând echivalentul a 22.100.000 euro, și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024. Suma alocată se distribuie beneficiarilor eligibili, cu încadrarea în bugetul alocat schemei”, se precizează în decizia publicată în Monitorul Oficial.
Subvenții pentru producția de tomate, ardei, castraveți și alte legume din sere și solarii
Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ministerul Agriculturii alocă prin Direcțiile Agricole Județene (DAJ) peste 109 milioane lei pentru plata ajutorului de minimis pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
„Este vorba despre producția de tomate, ardei, castraveți și alte legume din sere și solarii. Se va asigura plata tuturor beneficiarilor eligibili care au solicitat ajutorul de minimis și care au valorificat producţiile de legume obținute în perioada 20 octombrie 2023-31 ianuarie 2024 inclusiv. Sprijinul financiar este de până la 1.000 euro pentru 1.000 mp/beneficiar”, se precizează în comunicatul emis de Executiv.
Plată efectuată la finalul lunii februarie
Sprijinul poate fi achitat oficiat dacă HG-ul a fost publicat în în Monitorul Oficial dar conform calendarului care urmează să fie respectat de DAJ-uri, banii vor intra în conturi după data de 26 februarie. Banii vor fi virați către producătorii de legume care au făcut dovada valorificării producției în extrasezon, la finalul anului trecut și în luna ianuarie.
Banii vor ajunge în conturile legumicultorilor care au avut în spații protejate culturi de: tomate, ardei gras și lung sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp.