Casa unei femei din localitatea Lucovița (n.r. – de lângă orașul Darabani) a fost în pericol, astăzi, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins. Pompierii de la Punctul de Lucru Darabani au intervenit și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale.
Anul trecut, aproape 100 de case sau anexe gospodărești au luat foc din cauza unor coșuri de fum necurățate de funingine, deteriorate sau neprotejate față de materialele combustibile din structura acoperișului.
Pentru a preveni tragediile similare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani vine cu câteva sfaturi:
Curățați periodic coșurile de fum: Depunerile de funingine pot provoca incendii sau pot bloca căile de evacuare a fumului.
Verificați coșurile de evacuare a fumului: Asigurați-vă că nu prezintă fisuri care ar putea permite scânteilor să aprindă materialele combustibile din structura acoperișului sau planșeului.
Tencuiți și văruiți partea din pod a coșului de fum: Acest lucru ajută la detectarea imediată a fisurilor. Căldura sau scânteile care se propagă prin fisuri pot declanșa un incendiu, mai ales dacă există elemente combustibile în apropiere, precum grinzi sau bârne de lemn.
Îngroșați zidăria coșului la trecerea prin planșee: Lăsați un spațiu între zidărie și elementele combustibile ale planșeului.
Mențineți distanța între coșuri și elementele combustibile ale acoperișului: Este IMPORTANT să păstrați o distanță adecvată pentru a preveni riscul de incendiu.