La doar câteva zile, după ce autorităţile botoşănene se lăudau că sunt pregătite pentru a face faţă iernii, realitatea a ţinut să le contrazică din nou.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, la Botoşani a nins abundent, iar pe străzi s-a format un strat de zăpadă gros de câţiva centimetri.
Pe mai multe drumuri din județ se circulă foarte greu, iar pe unele s-au produs accidente. Cel mai grav dintre acestea a avut loc sâmbătă dimineață la Brăești, acolo unde un autoturism în care se aflau un tată și fiul său s-a răsturnat în afara carosabilului. Bărbatul de 49 de a rămas încarcerat, fiind ulterior scos din mașină și transportat la spital cu traumatism toracic.
Şoferii aflaţi în trafic au spus că, probabil, evenimentul ar fi putut fi evitat, dacă s-ar fi intervenit cu antiderapant.
Tot din cauza lipsei de intervenţie, mai multe autovehicule au ieşit în decor. Astfel de evenimente s-au înregistrat pe drumul spre Dorohoi, acolo unde mai multe mașini au ajuns în şanţ, dar şi pe drumul spre Vorona, o cisternă rămânând blocată în pădure la Cotu.
Botoşănenii, care au sunat la 112, pentru a reclama accidentele au susţinut că nu au văzut maşini de deszăpezire pe drum.
Reprezentanţii unităţilor de drumuri au precizat că pe drumurile naţionale şi judeţene au acţionat mai multe utilaje. „Avem 21 de utilaje scoase pe teren iar până în acest moment am împrăştiat 110 tone materiale antiderapant”, a spus Viorel Zacreţchi, şeful Secţiei Drumuri Naţionale. De asemenea utilajele de deszăpezire au fost scoase şi pe tronsoanele de drumuri judeţene.
Meteorologii au emis informare de vreme rea
La Botoşani, va continua să ningă toată ziua. Până diseară, judeţul se află sub incidenţa unei informări meteorologice vizând precipitaţii abundente. Meteorologii susţin că va ninge, vântul va avea intensificări temporare şi izolat se va forma polei. Mai rău va fi în judeţul vecin, Suceava, aflat sub cod galben de vânt şi ninsoare. Avertizarea indică fenomene meteo normale pentru o anumită zonă sau perioadă din an, însă cu potenţial de a deveni periculoase. De aceea botoşănenii care pleacă la drum sunt sfătuiţi să-şi doteze maşinile corespunzător.
Cum puteţi afla date despre starea drumurilor
Date despre starea drumurilor din ţară pot fi obţinute de pe internet, de la adresele http://andnet.ro:6060/itn/drumuri.asp, https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic/situatia-traficului-la-ora-07-151512192547, de pe aplicaţia DSU, creată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi apelând numerele de telefon:
– Drumuri judeţene: 0231/510.792;
– Drumuri naţionale: 0231/516.524 sau 0231/514.395;
– Municipiul Botoşani: 0231/517.007
Şoferii care circulă fără cauciucuri de iarnă riscă amenzi
Codul rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. Legea, intrată în vigoare la data de 1 noiembrie 2011, nu prevede o dată de la care să fie obligatorii astfel de dotări.
În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă s-a renunţat la el, în condiţiile în care poate să ningă în lunile octombrie sau aprilie.
„Legislaţia din România nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată, ci de starea părţii carosabile – dacă aceasta este acoperită cu gheaţă, polei sau zăpadă”, atrage atenţia purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Bogdan Ghebaur.
Şoferii care încalcă legea riscă amenzi de la 1.300 de lei până la 2.900 de lei şi confiscarea certificatului de înmatriculare.
Asta nu este tot. Companiile de asigurări nu vă despăgubesc dacă aţi fost implicat într-un accident când drumul era acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar maşina dumneavoastră nu era echipată cu anvelope de iarnă.
Preţul unui set de 4 anvelope noi de iarnă variază între 480 şi 3.000 de lei, în funcţie de dimensiuni şi de calitate. Schimbarea cauciucurilor, cu tot cu echilibrarea roţilor, costă, în medie, 100 de lei.