sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăNaționalDe ce a cumpărat CFR locomotive franţuzeşti, cu 9,3 milioane de euro...

De ce a cumpărat CFR locomotive franţuzeşti, cu 9,3 milioane de euro bucata, în timp ce o locomotivă românească e de trei ori mai ieftină

Luna trecută, CFR a semnat un contract cu concernul francez Alstom, pentru cumpărarea a 16 locomotive contra a 150 milioane euro. Softronic Craiova, care produce locomotive electrice cel puţin la fel de bune, le vinde în Suedia şi nemţilor de la Deutsche Bahn de trei ori mai ieftin.

Contractul semnat de CFR (în speţă, de Autoritatea Feroviară Română) include şi mentenanţa timp de 20 de ani. Preţul total pe locomotivă ajunge astfel la 9,375 milioane de euro, potrivit Argeșul online.ro.

În acelaşi timp, producătorul român de locomotive Softronic Craiova îşi vinde locomotivele unor companii precum Deutsche Bahn Cargo sau Green Cargo Suedia. La un preţ de aproximativ trei ori mai mic decât cel plătit de CFR francezilor de la Alstom.

Locomotivele româneşti au prea multe osii

Ciudat, în aparenţă, compania Softronic Craiova nu a participat la licitaţia câştigată de concernul Alstom. Misterul l-au dezlegat cei de la Economedia: caietul de sarcini prevedea ca locomotivele să aibă patru osii. Locomotivele Softronic Craiova au, însă, şase osii.

„Numărul de osii nu ar trebui să fie condiție tehnică de departajare a competitorilor. Condițiile impuse pentru departajarea competitorilor pot fi: fiabilitatea, disponibilitatea, mentenabilitatea, siguranța, energia regenerată… preţul… costul mentenanței, garanția oferită”, a declarat sursei citate Ionel Ghiţă, administratorul firmei Softronic Craiova.

Mai mult, „pentru România, având în vedere relieful divers, pentru trenurile de călători cu mai mult de 10 vagoane se recomandă o locomotivă cu 6 osii pentru că în tracțiune nu contează numai puterea locomotivei ci si aderența ei, care este direct proporțională cu greutatea”, a mai argumentat Ionel Ghiţă.

Prin urmare, chiar şi din punct de vedere tehnic, locomotivele româneşti ar fi fost de preferat celor franţuzeşti, de trei ori mai scumpe.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.8 °
18.6 °
51 %
3.8kmh
100 %
S
20 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...