Astăzi se împlinesc șase luni de la unul dintre cele mai mediatizate și șocante cazuri din sistemul sanitar botoșănean din ultimii ani. Este vorba despre tragedia Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani, din Botoșani, care a murit chiar sub ochii medicilor în dimineaţa zilei de 18 august 2023.
Decesul acesteia a creat un șir de evenimente care a marcat și continuă să marcheze sistemul sanitar botoșănean. Familia Alexandrei Ivanov încă așteptă ca procurorii să finalizeze ancheta în cazul decesului tinerei.
După tragedie, la Botoșani au avut loc cele mai ample proteste din istoria județului.
Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere pedepsirea celor considerați responsabili de moarta tinerei. În cele şase luni care au trecut au avut loc audieri, anchete, concedieri, au fost manageri schimbați şi a fost demarat un proces de milioane de euro.
Familia și apropiații Alexandrei au făcut un praznic sâmbătă, pentru a marca jumătate de an de la moartea tinerei. “6 luni… de dor, de tristețe, de un gol rămas în sufletele noastre. Odihna veșnică în împărăția cerurilor draga noastră, Alexandra!“, a fost mesajul care a însoțit ieri, poza tinerei pe rețelele de socializare.
Cronologia unei tragedii
- 18 August. Monitorul de Botoșani prezintă în premieră cazul șocant în care tânăra Alexandra Ivanov moare în Maternitate, sub ochii medicilor.
- 19 August. În ziua de după tragedie, familia a prezentat opiniei publice mesajele pe care Alexandra le-a trimis cadrelor medicale, implorând să fie ajutată.
- 21 August. Managerul Spitalului Județean ia primele măsuri drastice în cazul Alexandra. Angel Călin a suspendat cadrele medicale care erau de serviciu în acea noapte.
- 22 August. Concluziile raportului preliminar al inspecției DSP a fost publicat exclusiv de Monitorul de Botoșani.
- 23 August. Doina Federovici, șefa CJ, nu știa ce sa mai facă pentru a-și spăla imaginea. După ce a luat apărarea medicilor ani de zile, aceasta a atacat printr-un mesaj tot corpul medical din județ și le-a cerut demisia. Mai mult, dacă inițial își apăra managerul numit de ea, peste câteva ore, la presiunea opiniei publice, aceasta a comunicat că îl demite, deși Angel Călin începuse deja să ia măsuri concrete. În disperare de cauză, șefa CJ a numit în aceeași zi un membru PNL în poziția de manager. La conducerea unității sanitare a fost numit medicul Monica Adăscăliței, cea care a reușit să redreseze sistemul sanitar botoșănean într-un alt moment critic, după cel al pandemiei de Covid-19.
- 24 August. La Botoșani au loc cele mai ample proteste de la Revoluție până în prezent. Mii de oameni au ieșit zi de zi în stradă, pentru a cere dreptate
Dosar preluat de procurorii de la Suceava
- 25 August. La câteva zile după apariția în presă a raportului DSP cu privire la decesul Alexandrei, cazul a fost preluat de procurorii de la Suceava
- 27 August. Protestul pentru Alexandra depășește granițele județului. Câteva sute de oameni, în frunte cu Tudor Chirilă, au ieșit în Piața Victoria din Capitală.
- 28 August mai multe ajutoare guvernamentale sunt aprobate pentru familia Alexandrei. Inclusiv CJ acordă un ajutor financiar.
- 30 August. Monitorul publică, în exclusivitate, mărturiile șocante ale celor două colege de salon ale Alexandrei.
- 31 August. Medicul de gardă, dar și ceilalți implicați în cazul Alexandra, au fost audiați la Colegiul medicilor.
- 1 septembrie. Anchetatorii fac prima mutare cu adevărat vizibilă în cazul Alexandra. Au loc mai multe percheziții domiciliare, iar medicul-șef de gardă, Mariana Pitrop, este informat că are calitatea de suspect.
- 7 septembrie. Conducerea Spitalului Județean a implementat un formular online prin care se pot sesiza orice nereguli sau nemulțumiri legate de activitatea personalului medical.
Alexandra Ivanov a dus la cel mai amplu protest în istoria județului
- 11 septembrie. Alexandra ar fi împlinit 26 de ani. Sute de oameni s-au strâns la mormântul ei pentru a marca o zi care ar fi trebuit să fie fericită.
- 18 septembrie. O luna fără Alexandra. Copiii vor sa își vadă mama. În aceeași zi, o delegație de medici de la Maternitate au mers în audiență la prefect pentru a se plânge că sunt amenințați și terorizați de pacienți.
- 25 septembrie. Gesturile unor botoșăneni devin reprobabile la adresa personalului medical de la Maternitate. Un medic a fost atacat de familia unei paciente și a fost amenințat cu toporul.
- 28 Septembrie. La 40 de zile de la decesul Alexandrei se înregistrează la Botoșani cel mai longeviv protest din județ din toate timpurile.
- 29 Septembrie avocații cer arestarea medicului Mariana Pitrop
- 13 Octombrie. Spitalul Judeţean apelează la un nume greu în mediul juridic, pentru a-l apăra. Casa de Avocatură Cuculis şi Asociaţii a fost angajată de conducerea unităţii sanitare, iar CJ a aprobat sumele necesare pentru plata onorariilor. Acelaşi CJ care a aprobat şi despăgubiri pentru familia Alexandrei, plăteşte acum o casă de avocatură pentru a nu plăti despăgubiri familiei.
Medic concediat după cazul Alexandra Ivanov
- 23 Octombrie. Despăgubirile uriașe cerute de familia Alexandrei ar putea fi plătite de tot județul, după ce firma la care era asigurat spitalul a declarat falimentul.
- 24 Octombrie. Informații contradictorii apar despre avocata familiei Alexandrei. Aceasta este cercetată pentru că și-ar fi trădat o clientă în favoarea unui interlop.
- 8 Noiembrie. Medici experți solicitați de cele trei părți implicate în dosar. În total, peste 20 de noi cereri au fost adăugate la raportul de expertiză criminalistică.
- 7 Decembrie. Medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra a fost concediat de Spitalul Judeţean. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă, dar nu pe considerente medicale, ci disciplinare.
- 30 Decembrie. Medicul Mariana Pitrop, concediată la începutul aceleiaşi luni, dă în judecată spitalul. Aceasta cere ca instanţa să o repună în funcţie.
- 15 Ianuarie. Monitorul de Botoşani a prezentat, în exclusivitate, un document semnat de toţi medicii ginecologi din Maternitatea Botoşani. Aceştia au solicitat conducerii Spitalului Judeţean, dar şi CJ, ca medicul Mariana Pitrop să fie reangajat.