În cadrul instalațiilor de încălzire centrală, caloriferele sunt cel mai utilizat element pentru încălzirea locuințelor. Locul în care sunt amplasate, modul în care sunt utilizate și modul în care sunt întreținute sunt factori esențiali de care trebuie să se țină cont pentru a se asigura că funcționează în mod optim în locuința dumneavoastră. Nu așteptați niciodată lunile de iarnă pentru a vă asigura că rețeaua de calorifere din casă este funcțională, bine pusă la punct și în stare optimă pentru a asigura încălzirea locuinței.
Alegerea puterii și a locației potrivite pentru calorifere
Ghidul practic privind instalațiile centralizate de încălzire centrală și apă caldă menajeră în clădirile rezidențiale subliniază că, atunci când se instalează un calorifer, trebuie să se țină cont de faptul că acesta trebuie să aibă puterea corespunzătoare în funcție de zona pe care urmează să o încălzească.
Puterea caloriferului este independentă de tipul și materialul din care este fabricat, adică aceeași putere poate fi obținută cu calorifere de dimensiuni diferite, în funcție de materialul din care sunt fabricate și de configurația lor fizică.
Pe lângă puterea potrivită, caloriferele trebuie să fie amplasate într-un loc adecvat, astfel încât să își poată îndeplini sarcina în mod optim.
Cu toate acestea, cel mai bine este să consultați un expert în instalații și eficiență energetică, care vă va recomanda soluția cea mai potrivită pentru fiecare caz în parte.
În mod ideal, caloriferele ar trebui să fie amplasate pe peretele cel mai rece al fiecărei încăperi (peretele exterior), sub fereastră. Acest lucru reduce așa-numitul efect de „perete rece”, care este senzația de frig resimțită în apropierea ferestrelor, iar în unele cazuri se recomandă, de asemenea, utilizarea unui material izolator pe perete pentru a minimiza pierderile de căldură.
Nu acoperiți sau vopsiți niciodată caloriferele
Pentru ca radiatoarele să funcționeze corect, acestea trebuie să fie libere de obstacole. Prin urmare, este mai bine să nu folosiți capace de calorifer din lemn sau din alte materiale pentru a le acoperi. De asemenea, căldura emisă de calorifere nu ar trebui să fie obstrucționată nici prin plasarea de mobilier greu sau perdele în fața lor. Nu este indicat nici să se vopsească radiatoarele, deoarece cu cât sunt mai multe straturi de vopsea, cu atât mai mult este îngreunată transmiterea căldurii.
Spălare înainte de pornirea sistemului de încălzire
În lunile în care caloriferele au fost inactive, este frecvent ca sistemul de încălzire să fi fost supus unor lucrări de construcție sau de altă natură. După aceste acțiuni, când instalația este reumplută cu apă, se creează pungi de aer care ajung în radiatoare. Acest aer trebuie expulzat prin purjarea radiatoarelor.
Pentru a purja caloriferele, este suficient să rotiți robinetul de purjare și să așteptați să iasă apa, ceea ce indică faptul că aerul a fost complet expulzat. Un truc bun pentru a evita contaminarea este să plasați un vas de plastic sub supapă, astfel încât apa să cadă în el.
Caloriferele care fac zgomot nu trebuie luate ca un lucru firesc. Unul dintre motivele pentru care se produc zgomote este că o bulă de aer este prinsă în interiorul caloriferului și este necesară o nouă purjare.
Dacă, în ciuda repetării operațiunii de purjare, zgomotele persistă, ar trebui să se apeleze la un specialist pentru a verifica și a determina cauza.
Consultați un expert
Toate caloriferele trebuie să fie instalate astfel încât să poată fi izolate fără a întrerupe serviciul în restul instalației (în acest scop, trebuie să aibă robinete de reglare, lacăte de blocare etc.) și trebuie să aibă și un ventil pentru a preveni acumularea de aer și problemele pe care aceasta le implică. Întrucât aceste cerințe sunt obligatorii, este posibil să existe clădiri mai vechi ale căror calorifere nu au aceste caracteristici.
Cel mai bine este să consultați un expert în instalații termice care vă poate sfătui și consilia cu privire la cele mai bune opțiuni în fiecare caz în parte.