Ziua de 15 februarie a fost pentru o parte dintre elevii Colegiului Național ,,A.T. Laurian” puțin diferită. După ce au sărbătorit Ziua Îndrăgostiților, la loc de cinste a fost lectura.
Elevii claselor a XI -a F și a X-a F au participat la proiectul intitulat ,,Cărți și provocări pentru cititorii laurieni”. Echipa de proiect, formată din profesorii Cristina Rîznic – coordonator, psihologul școlar Florica Podariu și directorii Ioan Onofrei și Mihaela Prăjinariu, și-a propus să-i determine pe elevi să citească din plăcere.
De aceea, prima provocare a fost să-și aducă o carte pe care să o citească din momentul startului. La deschiderea apetitului au contribuit muzica ambientală, ceaiul, ciocolata caldă, dulciurile cu provocări, mesajele subtile scrise pe semnele de carte, tricouri sau pliculețe de zahăr. Cei mai talentați la desen au schițat portretele personajelor literare preferate, iar creativitatea și-a spus cuvântul în realizarea corespondenței între figurile centrale ale romanelor.
„E fascinant să descoperi elevi care citesc din plăcere și curiozitate”
După momentul propriu zis al lecturii au urmat alte provocări cărora participanţii au trebuit să le răspundă.
”Prin intermediul acestei activități am dorit să răzuim puțin crusta cotidianului și să-i provocăm pe elevi la activități variate, care să le inducă o stare de bine, dar, în același timp, să conștientizeze impactul lecturii. Indiferent de vârstă, lectura rămâne o poartă de intrare spre tine însuți, o posibilitate de a te deplasa pe distanțe lungi, o odihnă vie, o fereastră deschisă spre o nouă lume . Înainte de a-i întreba pe copii de ce nu citesc, ar trebui să ne întrebăm dacă noi, adulții, le oferim acest exemplu. E fascinant să descoperi elevi care citesc din plăcere și curiozitate, care sunt talentați la desen sau scrieri creative. Dacă dintre cei prezenți astăzi la activitate, măcar câțiva au văzut beneficiile lecturii, înseamnă că sămânța a fost aruncată pe teren fertil și așteptăm să rodească”, a spus profesoara Cristina Rîznic.