Un consilier judeţean PNL, acuzat de violență în familie și condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșani, a fost achitat în apel pe motiv că nu există probe că a comis fapta.
Decizia finală a venit miercuri, de Ziua Îndrăgostiților, din partea Curții de Apel Suceava, iar sentința este definitivă. Gabriel Augustin Alecsandru a fost obligat să-i plătească fostei soții daune morale de 4.000 de lei, dar la final aceasta a fost obligată la rândul ei să-i plătească alesului județean cheltuielile de judecată, în sumă de 4.000 de lei. Prin urmare, ambii au ieșit pe zero, dar cu un proces la activ.
Ordin de protecţie cerut de soţie pentru violență
Gabriel Augustin Alexandru a ajuns în atenția anchetatorilor în vara lui 2019, când soția lui a solicitat un ordin de protecție pentru violență în familie. Atunci, consilierul județean a fost evacuat din locuinţă, cu interdicția de a se mai apropia de soție și de cele două fiice. „Sunt chestiuni personale, de familie. Nepotrivire de caracter – atât aş putea spune. Din acest motiv, am decis să divorţez”, a spus atunci Gabriel Augustin Alecsandru.
Situaţia a fost o adevărată lovitură de imagine în condiţiile în care în 2012, când a candidat la Camera Deputaţilor, Gabriel Augustin Alecsandru a făcut campanie promovându-şi familia. Astfel, pe toate afişele electorale a fost afişată o fotografie în care el apărea împreună cu soţia şi fiica sa cea mai mare, iar unul dintre sloganurie lui a fost „Respect, familie, speranţă”.
Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât soţia lui lucrează în cadrul unei instituţii pentru protecţia persoanelor vulnerabile, iar soţii Alecsandru au lucrat o perioadă în cadrul unui proiect deruat de Asociaţia „O şansă pentru tine”. „Ce pot să spun. Voi respecta tot ce a dispus instanţa…. Aşa a considerat ea că trebuie să reacţioneze când a aflat că vreau să divorţez. Eu nici nu am avut cum să mă apăr pentru că eram plecat la acea vreme în Timişoara”, a replicat Augustin Gabriel Alecsandru.
„Am fost condamnat pentru o faptă care nu există”
El a fost trimis în judecată în 2021, sub acuzațiile de amenințare și violență în familie, și condamnat în aprilie 2023 la plata unei amenzi penale de 7.000 de lei pentru al doilea capăt de acuzare. Asta pentru că în cazul amenințării faptele s-au prescris ca urmare a trecerii timpului. În plus, instanța l-a obligat și la plata unor daune morale față de soție în valoare de 6.000 de lei. Pronunțată în primă instanță, hotărârea Judecătoriei Botoșani a fost atacată cu apel.
„Din punctul meu de vedere, am fost condamnat pentru o faptă care nu există. Asta am arătat și pe tot parcursul procesului, că faptele nu există. Însă, dacă așa a considerat domnul judecător că trebuie să fiu condamnat la plata unei amenzi penale, eu am dreptul să formulez apel și să-mi arăt nevinovăția”, a declarat pentru „Monitorul”, în aprilie 2023, Gabriel Augustin Alecsandru.
La Suceava, după numai trei termene de judecată, instanța a rămas în pronunțare, iar decizia definitivă a venit astăzi. În minuta depusă la dosar judecătorii suceveni au arătat că au dispus achitarea în baza art. 16 al. 1 lit. c din Cod de procedură penală. Ce înseamnă asta ? Nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea. Cel puțin așa au decis magistrații.
„Eu tot timpul am militat pentru combaterea violenței domestice”
Gabriel Augustin Alecsandru face parte și din ATOP, acel organism cu rol consultativ, fară personalitate juridică, care se constituie şi funcționează pe lângă Consiliul Judeţean Botoșani, participând la diverse acțiuni lături de reprezentanții instituțiilor de ordine publică gen Poliție sau Jandarmerie.
„Eu tot timpul am militat și în ATOP pentru combaterea violenței domestice. Așa cum am spus, din punctul meu de vedere, faptele pentru care am fost condamnat nu există. Așa a considerat fosta soție să se comporte, formulând plângeri penale împotriva mea”, a mai spus Gabriel Augustin Alecsandru.
În vârstă de 42 de ani, Gabriel Augustin Alecsandru a intrat în politică din postura de întreprinzător particular. Ulterior, el a deţinut funcţia de preşedinte al Organizaţiei Tineretului Liberal (PDL), după care a acces pe liste la diverse alegeri locale sau parlamentare, deţinând rând pe rând mandatul de consilier local (2016 – 2020) sau consilier județean (2020 – 2024). La alegerile pentru Camera Deputaţilor din 2012, el a reuşit să adune doar 3.082 de voturi fiind devansat de candidatul PSD din colegiul 6, Tamara-Dorina Ciofu.