Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024 vor fi anunțate de Ministerul Educației abia pe 23 februarie. Asta înseamnă că elevii își vor ști notele peste 12 zile lucrătoare și 16 zile calendaristice. Este cel mai mare timp alocat evaluării acestor lucrărilor din ultimii 3 ani, iar asta vine în contextul în care evaluarea se desfășoară în sistem digital.
Evaluarea în sistem digitalizat înseamnă, prin definiție, feedback aproape instant. Însă Ministerul Educației din România a decis ca elevii de clasa a VIIII-a să primească rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024 abia peste 12 zile lucrătoare și peste 16 zile calendaristice. Anii trecuți, în afară de 2021 când era pandemie, perioadele de evaluare au fost de 5-7 zile lucrătoare, potrivit Edupedu.
50 de lucrări corectate în jumătate de lună
O jumătate de lună a fost rezervată de Ministerul Educației pentru fiecare profesor evaluator să corecteze cele 50 de lucrări alocate. Secretarul de stat responsabil cu procesul de scanare a lucrărilor și evaluare pe platforma ministerului a acestora, Sorin Ion, a declarat, pe 31 ianuarie, la TVR Info că anul acesta vor fi alocate câte 50 de lucrări per evaluator și nu 100 cum erau până acum. În plus, profesorii pot corecta și de acasă, adică nu mai este necesară deplasarea la școală și timp pierdut pentru asta.
„Numărul de lucrări pentru fiecare evaluator va fi ceva mai mic. Știți bine că la examen, de regulă, un evaluator are cam 100 de lucrări. De data asta ne-am propus cam 50 – o să fie mai puține, pentru că s-au înscris mai mulți evaluatori și nu intenționăm să eliminăm pe cineva. E un bun antrenament pentru la vară. Lucrările se repartizează automat, singura condiție pusă este ca evaluatorii să nu fie din județul de origine al candidatului. Or asta se întâmplă tot automatizat, pentru că în bazele de date introduse apare județul atât al elevului că cât și al profesorului evaluator“, a declarat secretarul de stat Sorin Ion.
Vineri, 2 februarie, Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că ar fi peste 6 mii de profesori evaluatori pentru limba și literatura română, tot atâția pentru matematică și încă 500 pentru lucrările în limba maternă. „În desfășurarea probelor simulării vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba română și tot atâția la matematică, aproape 500 la limba maternă”, a declarat ministrul.
Peste 250 de profesori botoșăneni înscriși la corectat
Și peste 250 de profesori botoșăneni de limba și literatura română și matematică s-au înscris pentru a evalua lucrările elevilor din alte județe.
„La nivelul județului Botoșani s-au înscris la corectat 275 de profesori de limba și literatura română și matematică”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.
Dacă au fost aproximativ 164.000 de lucrări la limba și literatura română, tot atâtea la matematică, câte au anunțat Ministerul Educației în comunicate de presă succesive luni și marți, iar aceste lucrări se împart în mod egal, prin distribuție aleatorie, la 12.000 de profesori, atunci media este de 27 de lucrări de profesor. Pentru că o lucrare este corectată de doi profesori, atunci media ar fi de 54 de lucrări. În cazul în care sunt diferențe mai mari de un punct între cele două notări, atunci lucrarea merge automat la alți doi profesori, un profesor putând avea astfel, până la 60 de lucrări de corectat.
„Elevii vor uita și că au susținut examenul”
Potrivit sursei citate, profesorii au nevoie pentru evaluarea a 50-60 de lucrări de cel mult două zile lucrătoare, în funcție de complexitatea lucrărilor. Având în vedere că este o perioadă în care au și ore la școală, acest timp s-ar putea prelungi la maximum o săptămână.
„Mi se pare că a fost alocat un pic cam mult timp pentru corectarea acestor lucrări. Elevii vor uita și că au susținut examenul, nici nu mai putem vorbi de acea discuție care ar trebui să aibă loc odată cu anunțarea rezultatelor, cam dificil în condițiile astea”, a spus o profesoară din Botoșani.
În plus, prin digitalizarea unora dintre procesele din timpul evaluării, cum ar fi calcularea automată a punctajului, realizarea automată a borderoului de notare, evaluarea automată a itemilor de tip grilă din cadrul broșurilor, timpul petrecut de un profeso pe lucrare ar trebui să scadă considerabil. Cu toate acestea, Ministerul Educației a decis, potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministrul Ligia Deca, că este nevoie de 16 zile calendaristice și 12 zile lucrătoare pentru ca elevii de clasa a VIII-a să primească rezultatele.
Notele nu vor fi trecute în catalog
Totodată, Bogdan Suruciuc a mai menționat și faptul că notele nu vor fi trecute în catalog. Excepție fac doar elevi ai căror părinți fac o solicitare în scris.
„Rezultatele vor fi aduse la cunoștința elevilor și părinților de către profesorii de la clasă, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului de evaluare națională nu sunt publice. La solicitarea scrisă a părinților (pentru elevii minori) sau a elevilor, notele vor putea fi trecute în catalog”, a declarat inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.