Într-un oraş sufocat de maşini şi cu aproape acelaşi număr de locuri de parcare, tot mai mulţi botoşăneni decid să îşi rezolve singuri problema acestor spaţii, concesionate de la primărie.
Pe principiul, „fac ce vreau pe banii mei”, botoşănenii încep să îşi moneze în număr tot mai mare sisteme de blocare a locurilor de parcare. Acestea se prind de asfalt şi, activate, nu permit parcarea altor autoturisme.
Legea prevede amenzi
Cu toate acestea, reprezentanţii Poliţiei Locale spun că aceste dispozitive nu doar că sunt ilegale, dar atrag şi amenzi drastice.
„Vizavi de acele sisteme de blocare acces folosite de persoanele care au concesionat un loc pe raza municipiului Botoșani, conform hotărârii de consiliul local 292 din 2017, la articolul 65, aliniat 1, litera E, se stipulează că montarea ilegală semne sau plăcuțe pentru rezervarea de locuri de parcare sau a unor sisteme de blocare acces se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1000 RON”, a precizat ofiţerul Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale Botoșani.
În acest sens, Poliția Locală desfășoară, în această perioadă, o activitate de informare a botoşănenilor. Ca drept dovadă, pe Strada Cuza Vodă, au fost demontate șase astfel de dispozitive. De asemenea poliţiştii locali au desfășurat 22 de acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la ilegalitatea acestor dispozitive.
Proprietarii se plâng că îşi găsesc mereu locurile de parcare ocupate
Unii proprietari de locuri de parcare spun că aceste sisteme îi ajută să îşi găsesacă locul liber când vin de la muncă. „Eu, de exemplu, dacă lucrez după-amiaza şi dimineaţa plec puţin cu maşina până în oraş, în 90% din situaţii găsesc locul ocupat când mă întorc. Sunt multe instituţii în zonă. Tot timpul se găseşte cât unul să îmi ocupe locul. Unii nici nu lasă număr în parbriz”, a spus un botoşănean care locuieşte în zona străzii Cuza Vodă. Pe de altă parte, aceste sisteme de blocare ar putea constitui un obsacol pentru maşinile de intervenţie.
„Să ne gândim că poate o persoană are nevoie de ajutor medical într-o scară de bloc. Vine ambulanţa, poate vin pompierii, sunt locurile de parcare libere, dar sunt blocate. Se poate îngreuna mult şi accesul celor de la intervenţii de acest fel”, a spus un alt botoşănean.
Datele centralizate de funcționarii din cadrul Serviciului Patrimoniu arată că în municipiul Botoșani sunt amenajate 11.468 de locuri de parcare, dintre care 11.137 sunt rezervate.