joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalFost primar condamnat în primă instanță pentru abuz în serviciu! Când s-ar...

Fost primar condamnat în primă instanță pentru abuz în serviciu! Când s-ar fi întâmplat faptele

Fostul primar al comunei Mihălășeni, Gianin Loredan Buraga (PNL), în prezent consilier local, a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Săveni la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru abuz în serviciu.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Aceeași pedeapsă a primit-o, tot pentru abuz în serviciu, și Nicoleta Crina Botezatu, contabilul șef al primăriei. Cei doi au fost obligați de instanță să plătească, în solidar, comunei Mihălășeni, suma de 33.255,99 lei cu titlu de despăgubiri civile, la care se va calcula dobânda legală de la data comiterii faptei și până la achitarea integrală a banilor. Sentința a fost pronunțată miercuri, pe 31 ianuarie a.c. și nu este definitivă, părțile având posibilitatea să formuleze apel. Până la finalizarea procesului și pronunțarea unei sentințe definitive, cei doi vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Bani plătiți pentru un contract expirat

Povestea care i-a adus pe cei doi în această postură a început în 2008, când mai multe primării din județ au fost avertizate de conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții despre faptul că riscă să nu mai aibă dreptul de a elibera autorizații de construcție. Asta din cauza expirării Planului Urbanistic General (PUG).

Pe listă se afla și comuna Mihălășeni, iar în martie 2009 Primăria Mihălășeni a încheiat cu cu o firmă din Iași două contracte de prestări servicii. Primul contract avea ca obiect elaborarea Studiului Geotehnic, cu o durată de execuție 60 de zile, iar cel de-al doilea viza actualizarea Planului Urbanistic General, cu termen de execuție de 120 de zile. Cu primul contract nu au fost niciun fel de probleme.

Însă, în cazul PUG-ului, contractul prevedea că prețul va fi plătit în două tranșe, 40% la data semnării și 60% la data predării documentației. Doar că, după numai câteva luni, în august 2009, termenul de execuție a fost prelungit cu încă 500 de zile. Asta în condițiile în care Primăria Mihălășeni a achitat către firma din Iași un avans de 19.421,09 lei (40% din valoarea totală), așa cum se stabilise în contract.

Restul de 33.255,99 lei, reprezentând diferența de plată, a fost achitată după mai bine de șase ani, adică pe 29 decembrie 2015, cu toate că PUG-ul nu ar mai fi ajuns la primărie, iar contractul era expirat. Cazul a ajuns în atenția polițiștilor și procurorilor, care în 2018 au deschis un dosar penal pentru a lămuri cele întâmplate. Între timp, printr-o hotărâre din iulie 2018, Consiliului Local Mihălășeni a decis prelungirea valabilității PUG-ului până la 31 decembrie 2023.

Fostul primar s-a prevalat de dreptul de a nu face declarații

Investigațiile făcute de anchetatori au condus spre cei doi, Gianin Loredan Buraga, învestit în funcția de primar al comunei în iunie 2012, și Nicoleta Crina Botezatu, contabil în cadrul Primăriei Mihălășeni. Chemată la audieri, acesta din urmă a susținut că, până în 2020, se proceda după un anumit tipic.

„Persoana care ocupa funcția de primar îi aducea facturile emise de diferite entități economice pentru a efectua plățile, dar o parte erau însoțite de documente justificative, altele nu. De arhivarea contractelor se ocupa Compartimentul Achiziții, nu Compartimentul Contabilitate”, a susținut în fața anchetatorilor Nicoleta Crina Botezatu. Potrivit acelorași surse, după anul 2009, în bugetul comunei nu au mai fost alocate resurse pentru a plătit diferența de 60% pentru PUG, motiv pentru care lucrare nu a fost finalizată.

În schimb, în decembrie 2015 a avut loc o rectificare bugetară și s-a primit o sumă mai mare de bani. În aceste împrejurări, primarul i-ar fi cerut să achite diferența pentru firma din Iași, în sumă de 33.255,99 lei, în caz contrar urmând ca la finalul anului să piardă banii primiți prin rectificare bugetară.

Citat pentru a fi audiat, Gianin Loredan Buraga s-a prezentat în fața organului de urmărire penală, dar nu a dat declarații în calitate de suspect. În schimb, după finalizarea cercetărilor, dosarul a fost trimis în instanță, procurorii apreciind că la mijloc ar fi vorba de un abuz în serviciu, suma de 33.255,99 lei fiind plătită fără niciun document justificativ, în condițiile în care PUG-ul nu a fost predat, iar contractul era expirat.

Sentință pronunțată în mai puțin de un an de la debutul procesului

Procesul s-a judecat la Săveni, iar fostul primar s-a prevalat din nou de dreptul la tăcere. În schimb, cei doi au susținut că fapta reținută în sarcina lor nu este prevăzută de legea penală. Totodată, la începutul acestui an, avocații celor doi inculpați au cerut aplicarea legii penale mai favorabile în ce privește termenul de prescripție a răspunderii penale și au invocat împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile reținute în sarcina acestora.

Instanța a constatat însă că termenul de prescripție nu a fost îndeplinit și i-a condamnat pe cei doi pentru abuz în serviciu, sentința fiind pronunțată la mai puțin de un an de la debutul procesului.

Procurorii au renunțat la un alt dosar penal 

Cum se va termina această bătălie, este greu de spus. Cert este că Gianin Loren Buraga a mai fost trimis în judecată și în 2021 și pentru delapidare, după ce. împreună cu alte trei persoane, ar fi folosit mașina primăriei în scop personal. Astfel, procurorii susțineau că acesta, împreună cu fratele său, angajat pe postul de șofer la primărie, cu fostul viceprimar și preotul din comuna Mihălășeni ar fi mers de mai multe ori în Republica Moldova, cu mașina instituției, carburantul fiind decontat din banii publici.

Ulterior, însă, cei patru au contestat actele întocmite de procurori acuzând o serie de neregularități printre care o serie de neconcordanţe în descrierea infracțiunilor, dar și o insuficientă descriere a faptelor. Din acest motiv, judecătorii au decis restituirea dosarului la parchet, procurorii declarând că renunță la trimiterea în judecată.

Interdicții pentru inculpați

Potrivit hotărârii pronunțate de Judecătoria Săveni, Geanin Loredan Buraga și Nicoleta Crina Botezatu vor beneficia de un termen de supraveghere de trei ani. În acest interval, ei vor trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de instanță, dacă sentința rămâne definitivă. Astfel, ei vor trebui să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea lor, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice eventuala schimbare a locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Ei vor trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii și vor trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Totodată, ca pedeapsa complementară, judecătorii au decis în cazul lor interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de un an, calculată de la data rămânerii definitive a sentinței, dacă va fi cazul.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
20.6 °
20.5 °
38 %
2.2kmh
100 %
joi
20 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...