spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalUnirea Principatelor marcată la Botoşani cu festivităţi şi politicieni (VIDEO)

Unirea Principatelor marcată la Botoşani cu festivităţi şi politicieni (VIDEO)

Profitând de iarna blândă, botoșănenii au ieșit în număr mare pentru a marca cei 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu toate că evenimentul a fost încununat de prezența unui public numeros, spiritul politic a persistat cu aceleași metehne. În ciuda momentului de sărbătoare, unirea-n cuget și-n simțiri nu a prea avut loc. Ba mai mult, Bulevardul Mihai Eminescu a fost astăzi bariera dintre oameni și politicieni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ceremoniile dedicate Unirii Principatelor Române au avut loc pe bulevardul Mihai Eminescu, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din zona sediului Poliției Botoșani, unde sute de locuitori ai orașului s-au adunat cu mult înainte de începerea festivităților.

Încet-încet, trotuarul de lângă parcul „Mihai Eminescu” s-a umplut cu oameni, dornici să urmărească momentul aniversar. De cealaltă parte a străzii, pe trotuarul din fața Inspectoratului de Poliție, oficialitățile locale și județene au ocupat locurile rând pe rând. Politicienii au apărut în scenă grupați pe formațiuni politice, tabloul diversificat fiind completat de reprezentanții unor asociații ale veteranilor de război sau ale militarilor.

Slujbă susținută de un sobor de preoți

Primarul Cosmin Andrei a fost cel care a dat salutul Drapelului de Onoare, conform protocoalelor de organizare a evenimentelor publice, alături de comandantul Garnizoanei Militare, Ovidiu Damian.

În continuare, a răsunat imnul Național al României, iar un sobor de preoți a săvârșit ceremonialul religios. Ulterior, preotul Petru Chirvase, de la Biserica Sfântul cel Mare din curtea Spitalului Județean, i-a oferit președintelui CJ, Doina Federovici, un colac pe care a fost desenat chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Darul inedit a lăsat mai apoi pe o masă, undeva în apropierea bustului lui Alexandru Ioan Cuza.

Interesant este că festivitățile nu au mai inclus discursurile de altă dată. Singurii care au luat cuvântul au fost colonelul în rezervă dr. Sergiu Balanovici și prefectul județului Sorin Cornilă.

Prezent la ceremoniile din ultimii ani dedicate Unirii Principatelor Române, Sergiu Balanovici a punctat contribuțiile botoșănene la momentul 1859. Iar dacă ar fi ceva de subliniat, ar fi faptul că în fiecare an Sergiu Balanovici a prezentat câte o frântură distinctă din istoria acestor locuri, cu totul alta de fiecare dată, vechile ținuturi ale Botoșanilor și Dorohoiului fiind dominate de unioniști. În schimb, prefectul Cornilă a citit mesajul mesajul primului-ministru, cu poticnirile de rigoare.

Depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan-Cuza

Ceremoniile au continuat cu depunerile de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan-Cuza. Și acest moment a fost scurtat pentru că nu a mai fost convoiul de altă dată de politicieni.

Practic, doar câteva instituții au mai depus coroane de flori, partidele politice și celelalte organizații revenind la statuia domnitorului după închiderea ceremoniilor oficiale. De altfel, PSD a renunțat la coroanele cu cifre pentru ca acestea să nu mai fie încurcate, așa cum s-a întâmplat pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, coroana pregătită fiind depusă lângă bustul lui Alexandru Ioan Cuza chiar de liderii organizației PSD, nu de militari.

A urmat mult așteptata defilare militară la care a participat acum și un pluton de elevi de la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava) format în cea mai mare parte din botoșăneni.

Desigur, la final s-a încins o o horă a unirii, care a depășit cu mult entuziasmul manifestat în anii precedenți la Botoșani. Cel care a dat startul a fost prefectul Sorin Cornilă, care s-a dus direct la botoșănenii aflați pe trotuarul de lângă parc și i-a îndemnat să se prindă de mâini și să intre în horă. A fost urmat de liberali și abia la final s-au prins în horă și social-democrații.

După ce mulțimea s-a dispersat, liderii politici au plecat la pas spre pietonalul „Unirii”. Însă nu pentru un alt moment al ceremoniilor, ci la o întâlnire care a avut loc la popota Inspectoratului de Poliție Județean.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...