Anul trecut, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a derulat 291 de acțiuni de inspecție și control. Acțiunile au vizat două domenii esențiale, respectiv controlul poluării și biodiversitatea. Dintre acestea, 34 de controale au fost planificate, focalizate pe obiective cu impact semnificativ asupra mediului. Restul intervențiilor, adică 257 de acțiuni, au reprezentat controale sau inspecții neplanificate, care au urmărit verificarea condițiilor impuse în actele de reglementare, investigarea accidentelor cu impact asupra mediului sau soluționarea sesizărilor și petițiilor.
Ca rezultat al acestor inspecții, au fost aplicate un total de 148 de sancțiuni contravenționale, constând în 71 de avertismente și 77 de amenzi contravenționale, însumând 2.112.500 lei. Dintre aceste amenzi, 56 au fost achitate, două au fost trimise în debit către Administrația Financiară, iar 41 sunt în curs de contestare.
În plus, au fost impuse două sancțiuni complementare pentru aducerea terenului la starea inițială și o sancțiune de sistare a activității. Trei sesizări penale au fost transmise organelor de cercetare penală, cu privire la încălcări ale legislației vizând încălcări grave precum incendierea, îngroparea sau eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate, arderea miriștilor și a altor vegetații protejate, și deteriorarea locurilor de reproducere pentru speciile de animale sălbatice terestre și acvatice..
Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate două incidente de mediu, gestionate conform procedurilor interne stabilite. De asemenea, s-au primit un total de 189 de sesizări, din care 101 au fost soluționate în termenul legal, 70 au fost redirecționate către alte instituții, iar 16 au fost clasate. La finalul anului, două sesizări erau în curs de soluționare.
De asemenea, în baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, au fost înregistrate 20 de solicitări, la care toate au primit răspunsuri în termenul legal, fără a se înregistra reveniri din partea solicitantului.
La sfârșitul lunii martie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au organizat mai multe percheziții pe raza județelor Botoșani, Suceava și Iași. Ulterior, anchetatorii au precizat că s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive față de un număr de 17 inculpați, printre care doi comisari de mediu și un consilier din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani pentru o serie de infracțiuni precum abuz în serviciu, fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dar și dare de mită. Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie – octombrie 2022, o parte dintre angajații Comisariatului Județean de Mediu Botoșani și ai Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale. În același context, o parte dintre funcționarii cercetați ar fi permis accesul la informații ce nu erau destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare. „Pentru <<serviciile>> de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite”, au adăugat anchetatorii. Dosarul este în lucru la DNA Suceava, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive toți cei care fac obiectul cercetărilor beneficiază de prezumția de nevinovăție.