Memorialul Ipoteşti a găzduit, luni, 15 septembrie, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” conferința Manuscrisele necunoscute ale lui Enescu cu tematică religioasă, susținută de dr. Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Română.
În conferința susținută la Ipotești, Eugen Ciurtin a făcut referire şi la legătura lui Enescu cu poetul Mihai Eminescu. Compozitorul a scris oratoriul „Strigoii” în perioada octombrie – noiembrie 1916, după versurile poeziei cu același nume scrise de Eminescu în 1876. Poezia ,,Strigoii” este o operă de artă importantă în literatura română, reflectând stilul și temele preferate ale lui Mihai Eminescu. Poemul are 59 de strofe, fiecare dintre ele având cinci versuri. Oratoriul „Strigoii” după Enescu a fost compus în trei părți.
Manuscrisele prezentate la Ipotezi de Ziua Culturii Naţionale sunt inedite, iar unele se păstrează la Muzeul Național George Enescu din București, altele la Biblioteca Academiei. ,,Printre manuscrise se regăsesc cel puțin 20 cu subiect istorico-religios. Unele au un libret, un titlu sau un personaj în care invocă India, ceea ce pentru un indianist este o fericire curată. Toate sunt inedite”, a spus dr. Eugen Ciurtin.
„Enescu că ar fi avut nevoie de 400 de ani pentru a compune muzica pe care o gândise deja”
Cele mai multe dintre manuscrise sunt din ultima perioadă a vieţii compozitorului. ,,Manuscrisele datează de la sfârșitul vieții, atunci când George Enescu a luat lângă patul în care era paralizat pe compozitorul și discipolul său care a completat aceste manuscrise. Atunci, Marcel Mihalovici află de la Enescu că ar fi avut nevoie de 400 de ani pentru a compune muzica pe care o gândise deja”, a mai spus, printre altele dr. Eugen Ciurtin.
Eugen Ciurtin este autor și istoric al religiilor. Pe parcursul carierei a publicat peste 200 de articole de cercetare, studii și recenzii în periodice internaționale de istoria religiilor şi indianistică, fiind totodată colaborator constant al „Idei in dialog” si al „Revistei 22”. DE asemenea a publicat diferite volume editate, studii și articole în Franța, Belgia, Olanda, Anglia, Italia, India, Pakistan, Indonezia, SUA etc. A participat cu conferințe la congrese și colocvii internaționale, mai ales la Paris, dar și la București, Roma, Tübingen, Santander, Turku/Åbo, Delhi, Lahore, Mumbai, Sarnath, Varanasi, Messina, Ohrid etc.
– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ