Captură uriaşă făcută de procurorii botoşăneni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în urma descinderilor organizate luni pentru anihilarea grupării de traficanţi de etnobotanice care acţiona în Centrul vechi. Cele 10 percheziţii făcute la prima oră a dimineţii i-au luat prin surprindere pe traficanţi, iar anchetatori au plecat cu tolba plină.
Astfel, în toate locuinţele în care s-a intrat au fost găsite cantităţi însemnate de substanţe psihoactive, precum şi sume mai de bani, rezultate cel mai probabil în urma activităţilor infracţionale. Numai de la un singur suspect, anchetatorii au ridicat 16.000 de lei, iar de la un alt membru al reţelei au fost indisponibilizate bijuterii din aur care valorează circa 12.000 de lei. Într-o altă locuinţă, poliţiştii au găsit şi o importantă cantitate de canabis.
Ridicate, toate substanţele cu efect psihoactiv au fost trimise spre expertizare Laboratorului de analiză şi profil a drogurilor de la Cluj. Bilanţul total al confiscărilor va fi făcut în cursul zilei de astăzi şi asta pentru că procurorii nu au avut pur şi simplu timpul necesar pentru a pune pe hârtie toate probele găsite. Asta pentru că, din cauza numărului mare de persoane aduse la sediu pentru cercetări, audierile s-au prelungit până spre ora 4 a dimineţii de ieri.
În plus, acţiunea a fost una de proporţii, anchetatorii încercând să-i ridice pe toţi suspecţii şi să lege toate informaţiile pentru a putea formula propunerile de arestare. Astfel, în baza probelor administrate, procurorii au reţinut pentru 24 de ore 13 suspecţi, care au fost prezentaţi ieri în faţa instanţei de la Tribunalul Botoşani, anchetatorii solicitând arestarea preventivă a 11 dintre ei, iar în alte două cazuri arest la domiciliu, persoanele în cauză suferind de unele afecţiuni.
Droguri vândute cu 10 lei
Potrivit anchetatorilor, substanţele erau cumpărate din mai multe surse, după care amestecurile erau realizate în locuinţe şi vândute la plic cu 10 lei bucata, o parte dintre clienţi fiind şi din judeţul Suceava.
Interesant este că printre principalii suspecţi ar fi şi trei beneficiari de ajutor social care nu desfăşurau niciun fel de activităţi legale pentru a primi bani şi de la bugetul local. La fel, unul dintre suspecţi ar fi candidat, în vara lui 2012, la alegerile locale pentru un post de consilier local din partea Alianţei Civice Democrate a Romilor. În schimb, doi fuseseră cercetaţi pentru furturi, un altul pentru infracţiuni informatice.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.