Anul care tocmai a început are o miză foarte importantă, astfel că e de așteptat să fie altfel decât ce am trăit în ultima perioadă. Pentru anumiți politicieni e anul în care vor să ne convingă că „la vremuri noi, tot noi”, deși au demonstrat cu vârf și îndesat că locul lor nu e acolo unde s-au cocoțat prin votul populației. Pentru românii de rând este posibil să fie anul în care nu se schimbă nimic sau cel mult se va schimba Tanda cu Manda; eventual aceeași Mărie cu altă pălărie. Deși acum patru sau cinci ani – depinde de tipul de alegeri avut în vedere – promiteau marea cu sarea, n-au reușit să ofere nici măcar nisipul, ba dimpotrivă. Taxele au crescut, nivelul de viață s-a deteriorat, inflația a luat-o razna, iar măririle de pensii și salarii sunt praf în ochi. Cât timp cu pensia mărită cumperi mai puțin decât înainte de majorare, e evident că numitul Marius Budăi, fost ministru la pensii, n-are niciun motiv să se bage în seamă cu mesaje de genul „Ne ținem de cuvânt”. Pentru că nu despre asta a fost vorba, despre bani în plus, ci despre putere de cumpărare. Dar pentru politicieni puterea de cumpărare este genul de amănunt obligatoriu de ignorat.
Din păcate, dacă despre mărirea pensiilor se poate spune că e mai rău decât nulă, nu același lucru se poate spune și despre creșterea taxelor și impozitelor cu care aleșii au pricopsit mediul privat. Așa cum ne-am obișnuit până la silă, la începutul anului au intrat în vigoare o droaie de modificări în domeniul fiscal. Toate, fără excepție, au fost gândite să sugrume mediul privat. Au fost anulate sau reduse o serie de facilități fiscale de care s-a făcut mare zarvă în trecut. Astfel, suma care poate fi dedusă din salariu pentru abonament la sălile de forță a fost redusă la un sfert, deși nu era cine știe ce nici până acum. Patru sute de euro pe an scutiți de impozit, adică un „câștig” sub două sute de lei. Pe an… De-acum încolo deducerea e valabilă doar pentru o sută de euro. Au crescut TVA la sălile de sport, la produse bio, taxele la produsele care conțin zahăr, accizele la carburant, cuie de coșciug și alcool și câte și mai câte. Mai mult… Statul vrea mai mult de la cetățeni pentru că altfel dă faliment. Și, în condițiile prezente, dezmățul bugetar e la cote inadmisibile, iar prețul e plătit de mediul privat, de la care se cere mai mult și mai mult.
Prin 2019, când se străduia să ne prostească a doua oară, numitul Klaus Iohannis a făcut efortul să scoată ceva vorbe din gândirea sa profundă. „Cum își imaginează pesediștii că dacă stăm noi singuri și scriem că România merită mai mult – au uitat să completeze „decât PSD” -, lumea ne bagă în seamă?” Și pentru că România merită mai mult, Iohannis i-a adus la guvernare pe pesediștii împotriva cărora tuna și fulgera. Halal realizare! Dar, când a moșit noul USL, a spus că e vorba de cea mai bună variantă pentru viitorul țării. Și acum, când viitorul promis în 2019 a devenit trecut, vedem cât de bună a fost alianța PNL-PSD. Iar cei care au dus țara în prăpastie vin și ne cer deja să-i votăm, pentru că altfel vine dezastrul peste noi. Dezastrul a venit, l-au adus chiar ei, cei care au jecmănit țara asta de la Îmbulzeala din Decembrie încoace. Și au tupeul să spună că România merită mai mult. Merită, e drept, doar că, în momentul de față, mai mult se ia de la cine muncește și se risipește pe investiții fără noimă, bugetari de lux și afaceri cu paraîndărăt. Taxele și impozitele mărite, inflația scăpată de sub control e modul guvernanților de a-și transforma promisiunile în faptă. România merită mai mult, dar de unde? Tot de la voi, cei care încă mai îndrăzniți să munciți în țara asta.