Refuzul guvernării PSD-PNL de a anula, sau măcar de a reduce pensiile speciale a făcut ca, prin ultima lege a pensiilor să fie majorate, începând cu acest an, inclusiv pensiile speciale. Este strigător la cer cum alianța de la guvernare a găsit fonduri pentru așa ceva, dar, în schimb, nu are bani pentru angajările de care spitalele au nevoie ca de aer, sau de decontarea navetei școlare.
Situațiile în cauză, ce au dus la revolte în stradă la nivel național, sunt extrem de reale și în județul Botoșani. La Spitalul Județean Mavromati este un deficit de peste 600 de angajați, situație semnalată cu multe luni în urmă. Spre exemplu, în secția de ginecologie și obstetrică, după tragicul deces al Alexandrei Ivanov, multe asistente și infirmiere au ieșit la pensie chiar și anticipat. S-a ajuns în situația în care actualele angajate trebuie să lucreze ture de câte 12 ore. Situația este disperată, iar demersurile de angajare de personal, pe care actuala conducere le-a început anul trecut, au fost blocate de ministerul de finanțe, așa cum chiar managerul spitalului declara luna trecută. Era nevoie, așadar, de intervenția oficială a Consiliului Județean, autoritate sub umbrela căreia se află Spitalul Mavromati. ”Dacă această intervenție s-a făcut, nu știm, pentru că doamna Doina Federovici nu răspunde la întrebările USR nici măcar când acestea sunt publice. Dar o întrebare îi transmitem, totuși: Doamna Federovici, dumneavoastră v-ați lăsa pe mâna unei asistente ce lucrează de 12 ore? Viețile botoșănenilor sunt puse în pericol, fără scrupule, de cei ce au avut grijă să blocheze aceste angajări, iar dumneavoastră nu faceți nimic”, a declarat deputatul USR Andrei Drancă.
Același cinism îl demonstrează decidenții de câteva luni, deja, de când refuză să deconteze naveta elevilor ce fac școala în altă localitate decât cea de domiciliu. Peste 4600 de elevi din județul Botoșani își plătesc naveta singuri încă din septembrie, din motive pe care nici ei nu le înțeleg. Situația nu este în întreaga țară, ci doar în 19 județe, printre care și Botoșaniul. Transportatorii dau vina pe Consiliul Județean, Consiliul Județean spune că banii ar trebui să-i dea Ministerul Educației, iar ministrul Ligia Deca promite că va da banii după ce consiliile județene vor adopta hotărâri în acest sens. Ministrul Rafila susține că, pentru angajările din spitalele ce țin de autoritățile locale, a fost înaintat un memorandum de către Ministerul Dezvoltării, dar documentul a fost blocat de Ministerul Finanțelor Publice.
USR a cerut, la centru, premierului Ciolacu, ministrului Sănătății și ministrului Educației să îndeplinească de urgență procedurile birocratice necesare pentru deblocarea posturilor din spitale și pentru plata navetei elevilor. Zecile de mii de posturi libere de medici, asistente și infirmiere trebuie să fie ocupate rapid, iar navetele școlare trebuiau decontate deja, nu peste câteva luni, așa cum se promite din București.
Deputatul USR Andrei Drancă solicită conducerii Consiliului Județean să ia măsuri urgente pentru rezolvarea celor două situații cu care județul Botoșani începe noul an. ”Așa cum PNL și PSD de Botoșani au angajat în funcții cheie din sănătate, sau învățământ, diverși sinecuriști ce aveau pile și relații politice în loc de performanțe în domeniu, așa să procedeze și acum și să-și demonstreze puterea politică pentru a salva vieți și a sprijini copiii să învețe.”, este declarația deputatului Drancă.