spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalElevi lăsaţi să meargă pe jos la şcoală. "Consiliul Judeţean şi-a bătut...

Elevi lăsaţi să meargă pe jos la şcoală. „Consiliul Judeţean şi-a bătut joc de serviciul public de transport” (VIDEO)

Mii de elevi din Botoşani care fac naveta pentru a ajunge la şcoală vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a-şi achita transportul. Asta din cauza unei hotărâri de Guvern care, potrrivit Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), ”bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

La Botoşani peste 4.600 de elevi fac naveta.

Conducerea FORT a anunţat, potrivit News.ro, că elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit din 8 ianuarie şi trebuie să achite contravaloarea abonamentelor din propriul buzunar, din cauza unei hotărâri de Guvern despre afirmă că ”bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”, relatează News.ro.

FORT a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că elevii respectiv rămân fără transport gratuit din cauza unei noi hotărâri de Guvern care ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare.

“Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport”

“Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi Hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare şi să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăţilor către operatorii de transport. Astfel, HG nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023, vine să bulverseze total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu”, se arată în comunicatul FORT.

Federaţia Operatorilor Români de Transport precizează că din cauza modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe judeţe, printre care Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie a anului trecut.

“Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport si au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee”, a adăugat Federaţia Operatorilor Români de Transport.

„Elevii trebuie sa achite abonamentele din propriul buzunar”

Noua hotărâre 1337/2023 specifică la art. II alin 2 că: “incepând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean ……. inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean.”

“Pe cale de consecinţă, în ianuarie, în aceste judeţe, elevii trebuie sa achite abonamentele din propriul buzunar. Menţionăm că deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii Ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele şcolare după data de 1 Februarie pentru eventuala achitare”, a mai transmis conducerea FORT.

Aceasta a subliniat că alineatul 1 al aceluiaşi articol II bulverează total transportatorii ce aşteaptă efectuarea plăţilor încă din luna noiembrie a anului trecut deoarece menţionează că:

“Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, în judeţele în care până la data de 1 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, aprobată conform prevederilor art. 4 alin. (53) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023”.

Modificarea nu a fost discutată cu transportatorii

FORT a menţionat că modificarea legislativă nu a fost discutată cu operatorii de transport.

“Deoarece noul HG a apărut în decembrie, nu se înţelege sub nici o formă din textul articolului de mai sus, dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în luna ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau şi retroactiv pentru perioada septembrie – decembrie. Noul HG nu a fost discutat cu operatorii de transport care, alături de asociaţiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare.

Este din ce în ce mai clar că aceste norme sunt elaborate intenţionat aşa, pentru a putea fi interpretate în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor si acordarea gratuităţii la transport către elevi. Federaţia Operatorilor Români de Transport atrage din nou atenţia factorilor de decizie cu privire la necesitatea consultării permanente, ţinând cont de faptul că atât Ministerul Educaţiei , Ministerul Dezvoltării cât si Primul Ministru refuză constant orice formă de dialog cu reprezentaţii transportatorilor”, a mai transmis FORT.

Probleme vechi la Botoşani

Reporterii Monitorul au scris încă de la începutul lunii decembrie că elevii din judeţ trebuie să scoată bani din buzunare pentru a merge la şcoală.  Atunci într-un răspuns oferit redacţiei „Monitorul„, reprezentanţii ANRSC spuneau că principalii vinovaţi pentru faptul că elevii trebuie să plătească pentru transport sunt reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Problemele ar fi început încă din luna marie 2022, atunci când ANRSC a efectuat o „acţiune de control” la Consiliul Judeţean Botosani. Atunci, echipa de control a constatat că „la nivelul judeţului Botoşani, nu există contracte de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane atribuite conform Regulamentului (CE) nr.1370/2007”, şi a dispus trei măsuri cu termen de îndeplinire 31.12.2022.

Astfel, CJ trebuia să finalizeze şi să aprobe programul de transport public judeţean de persoane şi documentatia de atribuire a contractelor de delegare, să finalizeze procedura de delegare şi să respecte prevederile din Legea Transporturilor. Un an jumatate mai târziu, adică în noiembrie 2023, ANRSC a constat, însă, că CJ nu s-a achitat de aceste sarcini.

„Din raportările trimestriale transmise de către Consiliul Judetean Botoşani la ANRSC privind stadiul îndeplinirii măsurilor, rezultă că până la 22.11.2023, Consiliul Judeţean Botoşani nu a încheiat niciun contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport rutier judeţean de persoane conform Regulamentului (CE) nr. 1370/2007, respectiv nu a atribuit niciun contract pe baza procedurilor competitive prevăzute în legislaţia achiziţiilor publice”, se arată în comunicarea celor de la ANRSC către redacţia „Monitorul„.

CJ trebuie să refacă documentaţia

ANRSC a comunicat instituţiilor implicate că dacă nu respectă legislaţia europeană, există riscul ca transportatorii să îşi poată mări tarifele şi abonamentele în mod artificial, astfel statul fiind obligat să deconteze mai mulţi bani decât ar trebui.

Mai mult, cei de la ANRSC spun că CJ Botoșani nu a respectat legislaţia în vigoare, deşi i s-a atras atenţia în urmă cu un an. Din acest motiv, sumele de bani care ar trebui decontate pentru transportatori în octombrie şi noiembrie ar trebui să se transforme în ajutor de stat. În acest sens, acum cei de la CJ trebuie să refacă documentaţia.

„În situatia în care CJ Botoşani a încheiat contracte care nu sunt atribuite conform Regulamentului (CE) nr.1370/2007, respectiv atribuite prin procedură competitivă sau, dacă licitaţia nu poate fi finalizată, prin procedură de negociere fără publicare, pe motive de urgenţă, conform prevederilor din legislaţia achiziţiilor publice, plata gratuităţilor pentru transportul elevilor reprezintă o măsură care implică ajutor de stat şi nu o măsură de suspendare a plăţii, care trebuie avizată de către Consiliul Concurenţei prin parcurgerea de către Consiliul Judetean Botoşani a procedurii naţionale în domeniul ajutorului de stat, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în răspunsul ANRSC.

Din punctul de vedere al Consiliului Județean, nu vedem nicio problemă”

În ciuda informaţiilor prezentate de ANRSC, reprezentanţii CJ Botoșani spun că ei sunt prinşi la mijloc.

“Consiliul Județean Botoșani are contracte de delegare a gestiunii de transport în vigoare, care au fost prelungite în baza legii. Contractele sunt legale, sunt cele care au operat și în anii trecuți. Din punctul de vedere al Consiliului Județean, nu vedem nicio problemă. ANRSC nu a avut nicio comunicare cu CJ pe tema contractelor. Înțeleg că nu sunt decontate de către Ministerul Educației abonamentele oferite elevilor. Aici este o problemă care poate fi reglementată doar între cele două instituții, ANRSC și Ministerul Educației. Consiliul Județean are contract de delegare a serviciilor.

Contractul de prestări servicii de transport se încheie între beneficiarii contractului, în speță elevii sau instituțiile de învățământ, și transportatori. Relația comercială este între cele două părți, nu între CJ, Ministerul Educației și elevi. Contractul este în vigoare până la sfârșitul anului, a fost prelungit prin act adițional anul trecut, deci contractul a operat și în anii precedenți când Ministerul Educației a decontat naveta elevilor. Din ceea ce știu eu legislația incidentă pe acest domeniu nu a fost schimbată”, a precizat Marius Ilincaru, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...