Botoșănenii aflați în trafic în aceste zile au rămas indignaţi de problemele care persistă de ani de zile pe o stradă din marginea oraşului. De fiecare dată, în preajma sărbătorilor, când proprietarii de maşini vizitează în număr mai mare spălătoriile auto, strada Pacea devine un mic lac plin de apă amestecată cu detergent rezultat de la spălătoriile din zonă.
Nu mai puţin de cinci spălătorii auto sunt situate pe o distanţă de câteva sute de metri, iar sistemul de canalizare nu face niciodată faţă.
În aceste zile Strada Pacea, în zona CET, a fost inundată cu apă și detergent auto provenit de la spălătoriile din zonă. Din această cauză, la fața locului au ajuns inspectori de la Garda de Mediu Botoșani, dar și de la Nova Apaserv. Aceștia au încercat să stabilească de unde provine problema, dar și să găsească o soluție. “Problema nu ține neapărat de Garda de Mediu. Pentru că aceste ape uzate nu se deversează într-un curs de apă. Ele ajung, în cele din urmă, tot în sistemul de canalizare. Este, desigur, o problemă per ansamblu și de aceea am mers și noi să verificăm, dacă cei de la Nova Apaserv fac ceea ce este necesar pentru a rezolva aceasta situație”, a precizat Cristina Kashyap, comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani.
Spălătoriile auto, cu aceleaşi probleme an de an
Specialiștii de la Nova Apaserv spun că problemele cu spălătoriile din zona Pacea persistă și acum, după mai bine de doi ani jumătate. “Au fost atunci o serie de controale și s-au dat termente să intre în legalitate cu autorizațiile. Majoritatea nu au respectat aceste termene. Teoretic, dacă ar fi totul în ordine, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Pentru că fiecare spălătorie trebuie să aibă un bazin colector în care să fie preluată apa cu această spumă de la mașini”, a spus Sorin Ioan Ciobanu, șeful Serviciului Control și Antifraudă din cadrul Nova Apaserv.
Concret, pentru că sistemul de canalizare din zonă nu permitea preluarea unui flux atât de mare de ape uzate, de la toate spălătoriile și agenții economici din zonă, s-a creat un sistem prin care cei de la Termica preiau într-un bazin colector aceste ape reziduale și la o anumită perioadă de timp pompau aceste ape în sistemul de canalizare al orașului.
Inginerii de la Apă spun, însă, că problema ar putea fi, de această dată, şi de la Primărie. Asta pentru că, în luna noiembrie, căminul unul canal de pe stradă s-a prăbuşit, iar aceştia au excecutat o serie de reparaţii la faţa locului, unde au turnat ciment. Astfel, este posibil ca o parte din canalul colector să fi fost acoperit cu ciment şi astfel debitul de ape preluate să fie mai mic. Cert este că şoferii care ies de la spălătorii trebuie să treacă cu maşinile proaspăt sălate printr-o uriaşă baltă de apă murdară amestecată cu detergent.
Probleme în preajma sărbătorilor
Practic, în primăvara lui 2021, poliţiştii locali din Biroul disciplină în construcţii au verificat mai multe spălătorii auto din zona Pacea, acolo unde, în special în perioadele de sărbătoare, apa băltește pe stradă. “Ultima dată am fost în control tot într-o perioadă de sărbătoare. Activitatea acestor agenți economici este mult mai intensă în această perioadă”, a mai spus Cristina Kashyap.
Poliţiştii au găsit mai multe nereguli şi au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate.
„În urma verificărilor, s-au constatat mai multe aspecte, dintre care cel mai important este faptul că toţi cei trei agenţi economici sunt branşaţi la reţeaua de apă pluvială, dar fără a deţine autorizaţie de construire şi acordul administratorului drumului. Au fost dispuse măsuri ce vor trebui realizate până la data de 30 iunie 2021”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, la acea dată.