Vârstnicii din România primesc pensii diferite în funcție de geografie și condițiile speciale de muncă. Pensionarii botoșăneni sunt în continuare cei mai săraci din țară.
Seniorii din județul Hunedoara au cele mai mari pensii din țară, urmat de municipiul București și județul Gorj, iar pensionarii din județele Botoșani și Vrancea au cele mai mici pensii.
În trimestrul III al anului, pensia medie lunară a fost de 2.117 lei, iar pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2.007 lei, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 14,1% , respectiv cu 13,0%. Există însă diferențe mari la nivelul țării, pensionarii din Botoșani și Vrancea trebuie să se descurce cu sub 1.600 de lei pe lună, vârstnicii din București primesc, în medie, 2.547 de lei.
Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,4% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,0%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,8% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%. În categoria pensionarilor de asigurări sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate parţial, cu o pondere de 2,0% și pensionarii cu pensii anticipate, a căror pondere a fost de numai 0,1%.
Botoșănenii au cea mai mică pensie
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.079 de lei. Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.588 lei) și Vrancea (1.598 lei), iar cele mai mari valori în județul Hunedoara (2.667 lei) și în Municipiul București (2.547 lei).
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG2nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială)3, în trimestrul III 2023, a fost de 1.148 milioane de persoane, din care 1.035 milioane de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 22,5% din totalul pensionarilor din această categorie; 107.300 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 65,2% din totalul pensionarilor din sistemul pentru agricultori; 5.700 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,8% din totalul pensionarilor acestei categorii.