Angajații Serviciului de probațiune din Botoșani se află astăzi în a doua zi de greva foamei.
Aceştia spun că sunt nevoiţă să recurgă la această formă extremă de protest din cauza lipsei de reacție a forurilor superioare din Ministerul de Justiție.
„Anunțăm că și astăzi, 19 decembrie 2023, întreaga echipă a Serviciului de Probațiune Botoșani continuă această formă de protest întrucât factorii decizionali nu au prezentat soluții concrete pentru a rezolva revendicările. Alegerea acestei forme de protest, este menținuta deoarece la condițiile grele de lucru cu persoane care prezintă pericol social se adaugă salariile greșit calculate. Zilnic, în semn de solidaritate, tot mai multi angajati din mai multe județe din țară intră în greva foamei susținând la nivel național acest demers extrem”, a transmis Marta Arhip, consilier de probațiune.
Mai multe servicii din celelalte județe din țară au intrat azi în greva foamei susținând la nivel național acest demers de protest extrem. În prezent aproximativ 100 de persoane sunt în greva foamei din totalul de 700 de consilieri de probațiune din țară.
Cerinţe ale consilierilor de probaţiune ignorate la nivel central
În ciuda măsurilor extreme de protest Ministerul Justiției şi Direcția Națională de Probațiune rămân pasivi. Deși de-a lungul timpului conducerea instituției a asigurat personalul că se încearcă găsirea unor soluții, în cele din urma acestea s-au dovedit a fi doar promisiuni deșarte.
În data de 27.10.2023, Direcţia Naţională de Probaţiune a transmis serviciilor de probațiune din țară că există fonduri pentru plata salariilor mărite în acord cu hotărârile judecătorești și ordinele ministrului justiției, aceste sume fiind asigurate din bugetul alocat plății salariilor posturilor vacante ce urmau a fi ocupate prin concurs în decursul anului 2024. Cu toate acestea, plățile au fost blocate. Ca urmare, în anul 2024 consilierii de probațiune vor fi plătiți conform aceleiași grile de salarizare din 2016, iar hotărârile judecătorești definitive vor fi ignorate.
Prin intermediul protestelor, consilierii de probațiune solicită adoptarea măsurilor necesare pentru:
1. Punerea în plată de urgență a tranșei de 35% aferentă eșalonării pe 5 ani a drepturilor salariale restante, obținute prin hotărâri judecătorești;
2. Punerea în plată de urgență, până cel târziu în data de 22.12.2023, a salariului cu VRS 605,225 pentru luna noiembrie;
3. Plata diferențelor salariale restante pentru perioada august – octombrie 2023.