marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalEveniment editorial: Lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a...

Eveniment editorial: Lansarea volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

Luni 18 decembrie, în prezența unui public numeros a avut loc lansarea volumului Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României, la Iași, la Palatul Braunstein. Volumul a fost coordonat de Alexandru L. Cohal, cercetător la Institutul de filologie Al. Philippide, istoricul Dorin Dobrincu, președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldivei (MDM) și George Ţurcănașu, lector doctor la Facultatea de geografie a Universității A.I. Cuza din Iași. Cartea a fost publicată la Editura Polirom.

Evenimentul a fost deschis de Alexandru L. Cohal care a prezentat invitații speciali și câteva coordonate ale contextului în care a apărut volumul. A urmat cuvântul susținut de Raimar Wagner, președintele Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate România și Republica Moldova, unul din susținătorii importanți ai proiectului. Acesta a vorbit despre anul 2013, în care USL guverna cu o majoritate confortabilă, ca despre un moment prielnic pentru regionalizare dar ratat de politicienii de atunci. Raimar Wagner a apreciat că volumul este „un instrument și o lectură obligatorie, de acum încolo, pentru fiecare politician care vrea să se aplece asupra reformei administrației”.

Profesorul univ. dr. Ionel Muntele, de la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Al. I. Cuza”, a făcut o prezentare detaliată a celor zece studii ale cărții, arătând că „volumul vizează regiunea ca subiect al unui necesar proces administrativ de organizare eficientă a teritoriului”. În acest context al discuției despre regionalizare, „slaba capacitate de a accepta diversitatea este o problemă. (…) România e diversă, așa e de multă vreme, așa s-a constituit ea modern, nu putem eluda această realitate”, a mai spus Ionel Muntele.

La rândul său, Adrian Șerban, directorul editorial al Editurii Polirom, a ținut să puncteze că „volumul este realizat de 10 oameni care vin din domenii dintre cele mai diverse. Avem doi istorici, doi juriști, doi sociologi, un etnolog, un ligvist, un economist, un geograf. Foarte multe domenii și o abordare interdisciplinară pe tema regionalizării. Volumul pune accent pe Moldova, cumva firesc, dar nu e doar despre Moldova, e și despre România în ansamblu, ba chiar și despre regionalizarea la nivel european”. „Sper ca volumul să aibă cât mai multe lansări, o cât mai bună receptare și cât mai mulți cititori”, a conchis reprezentantul editurii.

Venind cu perspectiva economistului asupra temei regionalizării, profesorul univ. dr. Gabriel Mursa s-a referit la obsesia pentru centralizare pe care politicienii români o au și au avut-o de-a lungul istoriei, declarând că va fi foarte dificil să se ajungă la un stat care să renunțe la politica de concentrare a resurselor la București. „Este o carte reper, și nu exagerez, în ceea ce privește tema regionalizării, care m-a impresionat prin abordarea multidisciplinară”, a afirmat prof. Mursa.

În intervenția sa, George Țurcănașu, unul din autori și coordonatori ai cărții, a dat un exemplu de situație în care intervenția regională s-a dovedit mai eficientă decât cea de la centru, referindu-se la criza sanitară din pandemie când sistemul medical din Suceava, ca și cel din Botoșani s-au prăbușit. „Centrul” a trimis la Suceava Armata pentru a gestiona situația, în condițiile în care criza ar fi putut fi rezolvată la nivel regional (ceea ce s-a și întâmplat până la urmă), dacă ar fi existat o organizare în acest sens.

A urmat o interesantă și consistentă dezbatere cu tema „De ce nu facem regionalizarea?”, în cadrul căreia autorii Marius Balan, Mihai Chiper, Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, Ioana Repciuc, Mihai Talmaciu, George Țurcănașu, dar și Raimar Wagner și Gabriel Mursa au răspuns întrebărilor venite din public.

Întreaga discuție, care a fost transmisă live pe pagina de Facebook a asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, poate fi urmărită accesând link-ul de mai jos.

https://fb.watch/p0ixyu8e5C/

Evenimentul a fost organizat de: Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Editura Polirom, Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași.

Volumul se găsește în librării, dar poate fi achiziționat și online de pe site-ul Editurii Polirom.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...