Consilierii de probaţiune din Botoşani recurg la o formă disperată de protest după ce cererile lor au rămas fără nici un fel de răspuns din partea guvernanţilor. Aceştia au anunţat că începând de luni, 18 decembrie, toți consilierii din Serviciul de Probațiune Botoșani au intrat în greva foamei.
„Deși, colegii noștri consilieri de probațiune din alte servicii din țară se afla în a 8-a zi de greva foamei, nu s-au întreprins nici un fel de măsuri la nivel central și nici un factor de decizie nu și-a manifestat interesul față de soluționarea solicitărilor greviștilor. Alegerea acestei forme de protest, greva foamei, este fundamentată pe nerespectarea drepturilor legale de peste 6 ani, personalul de probațiune fiind mereu ignorat și tratat inechitabil în raport cu celelalte categorii de personal din sistem, având salariile greșit calculate și condiții improprii de muncă, chiar dacă lucrează cu persoane care prezintă pericol social expunându-se zilnic la situații deosebit de riscante si dificile”, a transmis Marta Arhip, consilier de probațiune.
În semn de solidaritate, mai multe servicii din celelalte județe din țară au intrat azi în greva foamei susținând la nivel național acest demers de protest extrem. În prezent aproximativ 100 de persoane sunt în greva foamei din totalul de 700 de consilieri de probațiune din țară.
Cerinţe ale consilierilor de probaţiune ignorate la nivel central
În ciuda măsurilor extreme de protest Ministerul Justiției şi Direcția Națională de Probațiune rămân pasivi. Deși de-a lungul timpului conducerea instituției a asigurat personalul că se încearcă găsirea unor soluții, în cele din urma acestea s-au dovedit a fi doar promisiuni deșarte.
În data de 27.10.2023, Direcţia Naţională de Probaţiune a transmis serviciilor de probațiune din țară că există fonduri pentru plata salariilor mărite în acord cu hotărârile judecătorești și ordinele ministrului justiției, aceste sume fiind asigurate din bugetul alocat plății salariilor posturilor vacante ce urmau a fi ocupate prin concurs în decursul anului 2024. Cu toate acestea, plățile au fost blocate. Ca urmare, în anul 2024 consilierii de probațiune vor fi plătiți conform aceleiași grile de salarizare din 2016, iar hotărârile judecătorești definitive vor fi ignorate.