Controversatul afacerist Constantin Cuciureanu a scăpat de dosarul penal în care a fost acuzat de evaziune fiscală. După aproape opt ani de procese în Camera preliminară și la instanța de fond, magistrații Tribunalului Suceava (n.r. – instanță la care a fost strămutat dosarul), a dispus pe 7 decembrie a.c. încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.
Aceeași soluția a fost dispusă și în cazul suceveanului Dumitru Morhan (n.r. – stabilit ulterior în Ucraina), inculpat la rândul său în același dosar pentru complicitate la evaziune fiscală.
„Instanţa constată că în cauză este împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru toate infracţiunile ce fac obiectul trimiterii în judecată. Astfel, în cazul infracţiunii prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 C.pen. termenul de prescripţie specială, de 12 ani, a început să curgă în anul 2005 şi s-a împlinit în anul 2017. În cazul infracţiunii prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 C.pen. şi al infracţiunii prevăzute de art. 26 C.pen. 1968 raportat la art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 C.pen. termenul de prescripţie specială de 15 ani a început să curgă în anul 2005 şi s-a împlinit în anul 2020”, se arată în hotărârea judecătorilor.
Prin urmare, chiar dacă faptele au fost dovedire, din cauza trecerii timpului Cuciureanu nu a mai putut fi condamnat.
Cuciureanu obligat să plătească daune către stat
În schimb, controversatul afacerist a fost obligat la plata unor daune către bugetul de stat, prejudiciul fiind calculat la peste 100.000 de euro.
„(…) Admite în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român – prin Agenția Națională de Administrare Fiscală București şi obligă inculpatul Cuciureanu Constantin la plata către partea civilă a sumelor de 570.000 lei, 2613 lei şi 3963 lei la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate de la data producerii prejudiciilor până la data achitării integrale a sumelor datorate, conform prevederilor art. 173, art. 174 şi art. 176 din Codul de procedura fiscală”, au mai stabilit judecătorii. Din acest motiv, instanța a decis luarea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, aparţinând lui Constantin Cuciureanu pentru recuperarea prejudiciului. Hotărârea Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Proces pentru fapte petrecute în 2005
Controversatul afacerist a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani la începutul lui 2015 pentru o serie de fapte petrecute în urmă cu aproape un deceniu.
Potrivit unui comunicat de presă emis la acea vreme de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, în perioada februarie – decembrie 2005, Constantin Cuciureanu, împreună cu suceveanul Dumitru Morhan, de 56 de ani, din comuna Dărmăneşti, ar fi dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii a unor documente care nu au avut la bază operaţiuni reale în scopul de a sustrage de la plata către bugetul consolidat al statului a unor sume de bani reprezentând TVA dedus nelegal, au emis şi ştornat facturi fiscale reprezentând operaţiuni comerciale nereale, cu scopul urmărit de a se sustrage de la plata unor sume de bani datorate bugetului consolidat al statului, reprezentând TVA colectat şi ajustat nelegal, precum şi de amânare la plată a impozitului pe profit, în sumă totală de 626.779 lei, la care se adaugau accesorii în sumă de 6.576 lei.
Constantin Cuciureanu a făcut închisoare pentru înşelăciune
Constantin Cuciureanu a fost eliberat condiţionat în aprilie 2015, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru înşelăciune în dauna statului, în urma unor afaceri derulate în primăvara lui 2000. Atunci, el a decontat ilegal la agenţia BCR Săveni mii de cupoane agricole, cumpărate de pe piaţa neagră, susţinând în fals că ar fi executat lucrări agricole. După ce a primit banii, el a vândut firma unei moldovence, care a dispărut.
Trimis în judecată, Cuciureanu a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare cu executare, pedeapsa fiind diminuată în 2014, după intrarea în vigoare a noului Cod penal.
Constantin Cuciureanu, o viață în umbra dosarelor penale și a afacerilor dubioase
Constantin Cuciureanu se numără printre cei mai controversați oameni de afaceri din nordul țării. Dosare grele, relații cu interlopi și afaceri ilegale de milioane de lei, așa s-ar putea caracteriza în câteva cuvinte afacerile acestuia din anii 2000. Născut în Cristești, într-o familie modestă, Cuciureanu a început lucrând ca și chelner la un restaurant în perioada comunistă. Revoluția l-a găsit tot chelner, dar cu relații și hotărât să-și deschidă propria afacere.
De la baruri de cartier, a evoluat către deținerea propriului restaurant. Momentul de cotitură a venit în 1999, când a escrocat Petrom cu 150.000 de lei, cumpărând peste 200 de tone de combustibil de la un Peco și punând o locomotivă drept gaj. La sfârșitul contractului, Cuciureanu nu a plătit nimic, iar când a fost executat silit, s-a descoperit că locomotiva era alta decât cea specificată în documente. Trimis în judecată în dosarul „Locomotiva,” a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru înșelăciune.
Alimentare extinse în tot judeţul
Evitând închisoarea și cu 150.000 de lei în buzunar, Cuciureanu a devenit un jucător important în afaceri, cumpărând toate alimentarele lui Ceaușescu și extinzându-se în întregul județ. Începând cu anul 2000, a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din nordul Moldovei, beneficiind de relațiile sale în toate domeniile publice.
În 2003, a obținut 500 de tone de grâu de la Agenția Națională Rezervele Statului sub forma unui împrumut, iar în 2004, a intrat în afaceri cu statul prin programul „Cornul și laptele.” Dosarele penale nu l-au ocolit. În 2005, a fost investigat de Parchetul Național Anticorupție pentru obținerea ilegală a unor credite în valoare de 27 de miliarde de lei și dare de mită. În ciuda interdicției de a părăsi țara pentru 30 de zile, Cuciureanu a încercat să fugă în America, fiind oprit la aeroport. Modificarea legislației privind împrumuturile bancare l-a ajutat să scape nepedepsit.
– Viorel SURUGIU