Sute de botoşăneni de toate vârstele s-au adunat în Centrul Istoric la manifestările organizate de Ziua Națională a României. Oficialitățile botoșănene s-au întrecut în discursuri citite de pe foi.
Printre oficialitățile prezente astăzi s-au numărat primarul municipiului Cosmin Andrei, președinta Consiliului Județean, Doina Federovici și prefectul Sorin Cornilă.
„…(…) De cele mai multe ori simțim că această țară nu ne oferă acele oportunități pe care ni le dorim cu toții, dimpotrivă. Pot afirma cu tărie că România este un pământ binecuvântat și sigur, pentru noi, pentru copiii noștri, care înseamnă viitorul acestei țări. (…) De ce trebuie să iubim România? România este o țară frumoasă și bogată în tradiție și cultură, iar Ziua Națională este o oportunitate de a ne reaminti de toate motivele pentru care trebuie să ne iubim țara. România este acasă (…)”, a spus primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.
„Se împlinesc 105 ani de la momentul în care străbunii noștri și-au văzut visul cu ochii”
Și Doina Federovici a ținut un discurs citit de pe foaie despre importanța istorică a acestei zile.
„Astăzi, 1 Decembrie 2023, se împlinesc 105 ani de la momentul în care străbunii noștri și-au văzut visul cu ochii: unirea tuturor românilor într-un singur stat. Marea Unire de la 1918 a fost expresia voinței și curajului tuturor românilor și a încununat cu succes procesul unificator declanșat de un botoșănean de-al nostru, la 1859, Nicolae Pisoski, cel care l-a propulsat pe Alexandru Ioan Cuza drept unic domnitor al celor două provincii istorice. În jurul tânărului stat, grație energiei mobilizatoare a oamenilor din acea vreme, care au sfidat vremurile tulburi pe care le traversa Europa, s-a conturat România Mare.
Deși au trecut 105 ani de la Unirea de la 1918, procesul de unificare continuă și așa cum anticipa botoșăneanul nostru, marele istoric Nicolae Iorga „e atâta de lucru,…, încât nu o generație, ci generații întregi vor trebui să muncească”. „Unirea va trebui consolidată printr-o activitate complexă, permanentă, profundă, de durată, deoarece una este a ocupa un teritoriu, alta este a-l păstra militar și al treilea lucru, cel din urmă și cel mai însemnat, este a ști să-l menții”, a spus președinta CJ.