spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalComisari șpăgari condamnați cu suspendare

Comisari șpăgari condamnați cu suspendare

Cei doi comisari de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Botoșani, Niculai Rață și Lăcrămioara Constantin, acuzați de luare de mită după un flagrant organizat în aprilie 2022, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cei doi au fost obligați să respecte mai multe măsuri și obligații instituite de magistrați. Totodată, instanța a dispus în cazul lor aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exerciţiului drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani. La rândul său, patronul magazinului care le-a dat șpaga pentru a scăpa fără sancțiuni, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru dare de mită. Sentința a fost pronunțată miercuri, pe 29 noiembrie a.c. de Tribunalul Botoșani și nu este definitivă.

Poveste începută în 2022

Povestea își are începutul pe 7 aprilie 2022, când cei doi comisari au plecat dis de dimineață spre Darabani, pentru un control în zonă. Prima oprire a fost la Neculai Răileanu, un localnic care deține un magazin în fața casei.

Cei doi comisari au intrat în unitate, s-au legitimat, după care au început să verifice produsele expuse pe rafturi sau aflate în frigidere. În magazin era doar o vânzătoare, iar cei doi i-au cerut să-și anunțe patronul pentru că urma un control. Neculai Răileanu s-a prezentat imediat, iar cei doi i-au adus la cunoștință că s-a găsit deja un baton de carne tocată cu termenul de valabilitate expirat, o bere fără alcool expirată, respectiv mărfuri din Ucraina care nu aveau pe etichetă traducerea în limba română.

Șpagă de 400 de lei

Cum nu avea banii la el, patronul magazinului a împrumutat 400 de lei de la o angajată, după care s-a apropiat de Niculai Rață și i-a strecurat discret, în buzunar, suma de 400 lei, fără ca acesta să spună ceva. După acest episod, controlul nu a durat mai mult de un sfert de oră, iar de bucurie că a rezolvat totul, localnicul și-a sunat imediat soția, căreia i-a povestit la telefon de-a fir-a-păr cu s-a desfășurat totul.

Ce nu a a știut patronul era că toate convorbirile lui telefonice erau supravegheate încă din 10 martie 2022, cu acordul instanței, în cadrul unui dosar penal în care se derulau deja o serie de investigații. Așa că, imediat ce au auzit destăinuirile făcute de patron în fața soției, polițiștii s-au autosesizat. Mai ales că aveau și înregistrarea convorbirii în care bărbatul spune ce și cum a făcut. Prin urmare, au fost demarate toate procedurile pentru organizarea flagrantului, iar cei doi comisari au fost interceptați în Darabani, conduși la sediul poliției din oraș, verificați corporal, iar mașina de serviciu a fost percheziționată.

Mai multe sume de bani descoperite

Așa au fost descoperite mai multe sume de bani în buzunar, plicuri cu sume de bani în torpedo și în portiera dreaptă față, un pachet de cafea pe bancheta din spate a autoturismului, un recipient de 3 litri cu suc natural. În ceea ce privește banii din mașină, nici unul din cei doi comisari nu a știut să dea relații, iar referitor la suma de 3250 lei identificată în buzunarul lui Niculai Rață, acesta a declarat că urma să achiziționeze un pachet de servicii turistice.

În schimb, în portofelele lor s-au găsit sume mici de bani – 78 de lei la Niculai Rață și 23 de lei la Lăcrămioara Constantin. Cu ocazia audierii în calitate de suspecți și de inculpați, cei doi comisari au uzat de dreptul de a nu da declarații.

Șpaga a fost văzute pe camerele de supraveghere

Anchetatorii au ridicat însă unitatea de stocare a imaginilor de la sistemul de supraveghere video montat în magazin, iar în urma percheziției informatice s-au găsit și înregistrările cu șpaga. Cu toate aceste probe, inclusiv cu mărturiile celor audiați, anchetatorii i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorului.

Interesant este în timpul cercetărilor au depus denunțuri încă două persoane din orașul Darabani, înainte de a fi sesizate organele de urmărire penală, acești fiind reprezentanți ai unor agenți economici, care au declarat că au procedat în mod similar oferind sume de bani, și anume 400 de lei, respectiv 100 de lei, comisarilor pentru protecția consumatorului veniți în control în ziua de 7 aprilie 2022, pentru a nu le fi aplicate sancțiuni contravenționale, sau pentru a li se aplica sancțiunea avertismentului și nu a amenzii contravenționale.

„În mod evident, în lipsa altor mijloace de probă care să confirme realitatea acestor denunțuri, nu a fost dispusă extinderea urmărirea penală cu privire la aceste fapte sesizate”, au menționat anchetatorii.

Când dosarul a ajuns în instanță, cei trei inculpați, comisarii de la CJPC Botoșani și omul de afaceri au recunoscut toate faptele și au cerut să fie judecați în formulă simplificată. Așa se explică de ce sentința a venit destul de repede de la sesizarea instanței și de ce s-a preferat suspendarea aplicării pedepselor.

Ce obligații au inculpații pentru a scăpa de pușcărie

  • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În plus, pe durata termenului de supraveghere ei sunt obligați să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate și să pesteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Darabani (în cazul afaceristului) sau la Muzeul Judeţean Botoşani sau Muzeul de Etnografie Botoşani în cazul comisarilor CJPC. Instanța le-a atras atenţia celor trei că, în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere, în cazul neexecutării, cu rea-credinţă, a obligaţiilor impuse, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare şi în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa va fi executarea pedepsei în regim de detenţie.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
82 %
7.9kmh
84 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...