spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalMunicipalitatea este la un pas de a pierde a doua finanţare pentru...

Municipalitatea este la un pas de a pierde a doua finanţare pentru Teatrul Eminescu. Care este noul termen pentru finalizarea lucrărilor (video)

Lucrările pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” din municipiul Botoşani nu vor fi gata până la finalul acestui an. Aleşii locali au votat în cadrul şedinţei Consiliului Local de marţi, 28 noiembrie, pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestei lucrări. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este 24 decembrie 2024, iar banii ce vor fi cheltuiţi după data de 31 decembrie 2023 vor trebui să fie acordaţi din bugetul local.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Înainte de vot fostul primar Cătălin Flutur a declarat că, în prezent, lucrările sunt la un stadiu de 53%, deşi termenul prevăzut iniţial pentru finalizarea lor era sfârşitul acestui an. Actualul primar, Cosmin Andrei, susţine însă să lucrările vor fi gata la începutul anului următor.

,,Cea mai mare problemă a noastră este Teatrul Mihai Eminescu. Stimați colegi, nouă ani de zile și sunt atâtea discuții. După 9 ani de zile, gradul de execuție la teatru este de doar 53%. Închipuiți-vă că mai sunt 9 luni de mandat, n-are cum să se termine, în 9 ani de zile am reușit să îl aducem la 53%. Știm prea bine că nu am licitat dotările, mobilierul, tot ce este înăuntru”, a declarat consilierul Cătălin Flutur.

Procentul de finalizare a lucrărilor prezentat de acesta este mult mai mic decât cel spus de Cosmin Andrei și constructor, la mijlocul lunii octombrie, într-o vizită pe șantier. Atunci, reprezentantul firmei de construcții dădea asigurări asupra execuției lucrărilor în proporție de 80%.

„Ne mai trebuie 44 de milioane”

Fostul primar a spus că municipalitatea nu mai are suficient timp pentru a finaliza lucrările fără să piardă finanţarea. ,,Teatrul Mihai Eminescu este așa, «ca o babă cu buzele făcute» pe afară, înăuntru avem o mare, mare problemă. Ne mai trebuie 44 de milioane, dar eu nu cred că va fi timp suficient să facem diferența de 47%. De ce am trecut la proiect nefinalizat Teatrul Mihai Eminescu? Pentru că proiectul nefinalizat noi ne asumăm să-l terminăm în decembrie 2024”, a mai adăugat Flutur.

Acesta a spus că ar fi fost două variante de salvare în cazul teatrului. ,,Putem să îl trecem ca proiect nefuncțional și iarăși este o problemă, termenul de finalizare era 2026. Dacă nu-l finalizăm până în 2024, vom da toți banii europeni înapoi. De fapt, asta este corecția financiară pe care o vom primi. Stimați colegi, de ce n-am trecut teatrul ca proiect etapizat? Să explic, domnilor consilieri? Ne permitea să mutăm proiectul teatrului, care nu se va termina, pe perioada de referință 2021- 2026, tot din POR”, a fost explicația consilierului.

,,Banii europeni pentru Teatrul Mihai Eminescu s-au cheltuit”

Cosmin Andrei a dat, însă, asigurări că lucrările vor fi gata la timp. ,,Banii europeni pentru Teatrul Mihai Eminescu s-au cheltuit. Am avut o finanțare de 14 milioane de lei, restul banilor au fost contractați printr-un împrumut care a fost aprobat de către dumneavoastră, împrumut de 50 de milioane de lei. Stadiul fizic este mai avansat decât procentul pe care l-a înaintat constructorul, care reprezintă facturi decontate. Dacă am fi prelungit acest proiect, a câta oară ar fi fost? În loc de 15 ani, ajungeam la 20 de ani de construcții pentru Teatrul Mihai Eminescu. Trebuie finalizat acest proiect și se va finaliza până la începutul anului viitor”, a replicat primarul Cosmin Andrei.

Mai mult, edilul a declarat că deja sunt trei oferte depuse pentru achiziționarea scaunelor și două pentru mecanismul de la scenă și urmează să fie evaluate pentru a fi desemna un câștigător. ,,Teatrul Mihai Eminescu se va finaliza la începutul anului viitor, vă place, nu vă place, asta este realitatea, nu trebui să vă preocupați, vă spun acest lucru de la microfonul Consiliului Local”, a spus Cosmin Andrei.

Valoarea lucrărilor de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” s-a triplat

În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro. În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.

Prima finanţare a fost pierdută

Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Primăria riscă să piardă banii şi pentru alte proiecte

Teatrul Mihai Eminescu nu este, însă, singurul obiectiv pentru care municipalitatea riscă să piardă finanţarea

,,La Versantul Pacea vorbim de o sumă colosală, 7.338.000 de lei am cheltuit acolo, erau aproape 2 milioane de euro pe versantul Pacea, bani europeni, mai este o lună, ar fi bine să se cheltuiască, să nu îi dăm înapoi. Eu atât am vrut să întreb, de ce nu am mers pe proiect etapizat și am mers pe proiecte nefinalizate?”, a spus Cătălin Flutur.

Acesta a mai adăugat că 5 proiecte sunt cu probleme. ,,La proiectul 8 gradul de realizare este 58,8%, asta scrie în documente, asta spune constructorul, preiau din Proiectul de Hotărâre, la proiectul 9 gradul de realizare este de 15%, la proiectul 10 gradul de realizare este de 70%, la proiectul 11 de 53,21% și la proiectul 12 este de 20%. Cât nu se cheltuiește, nu se cheltuiește, este clar, vom plăti din buget propriu, asta este, s-a întâmplat acest lucru și la Cornișa și am pus bani de la noi”, a declarat Cătălin Flutur.

Astfel, proiectul opt vizează un centru de reabilitare pentru copiii aflați în risc de abandon școlar, nouă se referă la investițiile din Parcul Tineretului și Centrul Istoric, zece la parcul de pe Versantul Pacea. Proiectul 11 este legat de Teatrul Eminescu, iar 12 de construirea unui imobil de locuințe.

,,Logic, nefinalizându-le, sunt o serie de bani europeni care nu i-am cheltuit, banii pe care nu i-am cheltuit nu-i mai avem și va trebui să punem din bugetul local, bugetul local pentru anul viitor, din ce observ, va fi crâncen, va fi un buget foarte apăsător, vorbim de foarte mulți bani aici, dacă adunăm doar ce se întâmplă cu proiectele pe care le votăm astăzi, ajungem undeva la 12 milioane de euro, care va trebui să fie contribuția noastră”, a spus Flutur.

Primarul a dat asigurări legate și de versantul Pacea. Acesta a spus că se vor cheltui toți banii din fondurile europene și nu există pericolul de a pierde ceva. Totuși, edilul a admis că proiectul care vizează un bloc de locuințe sociale este amenințat, iar contribuția din bugetul local va fi mai mare. Pentru acest proiect s-au ținut trei licitații unde nu s-a prezentat nimeni și a trebuit reactualizat. Practic, a trebuit suplimentată suma inițială pentru a atrage participanți la licitație.

Consilierul local USR Raluca Curelariu a prezentat exact suma pe care a pierdut-o municipalitatea și de câți bani din bugetul local a fost nevoie pentru a acoperi reabilitarea centrului. ,,Pe acest proiect cofinanțarea municipiului Botoșani, contribuția proprie, trebuia să fie de 80.000 de lei, din motive pe care n-am să le comentez, avem de dat 1 milion. Tot la acest proiect am pierdut 920.000 de lei”, a spus Raluca Curelariu.

Primarul anunţă un nou credit

Primarul Cosmin Andrei a susținut în continuare că bugetul local nu va avea de suferit considerabil pentru că salvarea va veni în urma unui credit.

,,Anul acesta discutăm despre un deficit la nivel național, dar anul viitor ne vom înscrie la Comisia de Împrumut și, așa cum am luat creditul pentru teatru, vom lua creditul și pentru celelalte proiecte ale noastre. Nu mai sunt alte proiecte amenințate, să avem o contribuție mult mai mare decât ceea ce ne-am asumat, pentru că celelalte sunt mai mici. Concluzia mea este că nu vom depăși cu mult ceea ce ne-am asumat de la început ca fiind cheltuieli neeligibile după ce am reevaluat proiectele și a trebuit să suplimentăm sumele pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitație”, a conchis edilul.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...