Prefectul Sorin Cornilă i-a invitat, astăzi, pe reprezentanții sindicatelor și funcționarilor care iau parte la valul de proteste organizate în această perioadă, la o serie de discuţii în cadrul Comisiei de dialog social. Întâlnirea s-a transformat, însă, într-un conflict între sindicalişti, care au început să îşi aducă reproşuri unii altora. Singura concluzie a fost promisiunea prefectului ca va transmite nemulţumirile mai departe.
La ședința care a avut loc în Sala ”Nicolae Iorga” din Palatul Administrativ au participat, Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, Tiberiu Manolache, suprefectul județului, Sebastian Tocariu, directorul AJPIS, Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM, Daniela Lozneanu, Inspector Şef ITM Botoşani, Daniel Bulboacă, Preşedinte CNS Cartel ALFA – filiala Botoşani, Florin Egner, Preşedinte filiala CNIMMR, Vasile Chiru, Președinte – B.N.S. – filiala Botoşani, Virgil Bordei, Președinte CNS Meridian – filiala Botoșani, Liviu Axinte, președinte C.S.D.R. – filiala Botoșani, Lia Temciuc, lider SANITAS Botoșani și reprezentant CNSLR Frăția – filiala Botoșani, dar şi reprezentanţi de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani, Spitalul Municipal Dorohoi, Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botoșani şi Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani, CJP Botoșani și DSP Botoșani.
Reproşuri din partea şefei AJOFM pentru angajaţii de la Casa de Pensii
Prima dispută a avut loc între reprezentantul sindicaliştilor din cadrul Casei de Pensii şi şefa AJOFM Botoşani.
Cătălin Dupir a expus problemele pe care le întâmpină funcționarii de la Casa pe Pensii, printre care se numără inechitățile salariale, volumul mare de muncă, migrarea forței de muncă, dar și programele informatice care nu mai sunt conforme. ,,Lucrez în Casa de Pensii de 29 de ani și cred că dispun la ora actuală de expertiza necesară să vă spun că nu se mai poate în modul ăsta. Susținere nu există din partea Casei Naționale de Pensii, care este entitatea care ne îndrumă și coordonează activitatea din teritoriu. Ruptura a venit din aplicarea legii 153, în momentul în care ei au trecut la altă grilă de salarizare, noi am rămas sub pragul de salarizare cu o diferență de 30%”, a spus Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților din Casa Județeană de Pensii Botoșani.
Acesta a adăugat faptul că sunt probleme cu sistemul informatic din cadrul instituţiei, din cauza faptului că programele sunt neactualizate.
În acel moment a intervenit, directoarea AJOFM care a spus că cei de la Casa de Pensii ar fi fost bani pentru sistemul informatic, dar nu au fost utilizați corespunzător. ,,La Casa de Pensii am o neclaritate în ceea ce privește neactualizarea programelor informatice. Casa Națională de Pensii este singura instituție care, prin legea bugetului are alocat, în funcție de buget, un anumit procent pentru cheltuieli de funcționare. Deci, dacă noi toate celelalte instituții subordonate sau în coordonarea Ministerului Muncii funcționăm pe partea de cheltuieli pe ce se alocă ca și limite bugetare, Casa Națională de Pensii are un buget clar, stabilit, prin legea bugetului de stat, în fiecare an”, a spus Anca Apăvăloaie, directoarea AJOFM Botoșani, adăugând că „în condițiile în care la Casa Națională de Pensii se achiziționează câte două mijloace de transport auto, întreb și eu dacă nu ar fi fost o prioritate actualizarea și adaptarea sistemului informatic”.
Conflict generat între Poliţie şi Ambulanţă de la vârsta de pensionare
O altă dispută a avut loc între liderul de sindicat de la Ambulanţă şi liderul Sindicatului Meridian din cadrul Poliției. Una dintre principalele nemulţumiri ale angajaţilor de la ambulanţă se referă la vârsta de pensionare. Cristinel Calimandriuc, liderul de sindicat, a punctat faptul că angajaţii din cadrul SJA ar trebui să beneficieze de condiții speciale de muncă şi reducerea vârstei de pensionare la fel ca în cadrul altor instituţii.
,,Condiții speciale de muncă nu înseamnă pensie specială, înseamnă doar ieșire la pensie la 57 de ani sau reducerea vârstei, nu pot să spun cum e la Armată. Am 31 de ani de când lucrez la Ambulanța Botoșani și nu știu în care măsură poți să mai dai randament, să urci cu harnașamentele alea în spate până la etajul 4 și să aduc un pensionar de 49 de ani. Deci eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani, dar din altă structură”, a declarat Cristinel Calimandriuc.
Liderul Sindicatului Meridian din cadrul Poliției s-a simţit deranjat de declaraţiile siderului de la Ambulanţă. ,,Vreau să-i dau un răspuns domnului Calimandriuc de la Ambulanță, precizez că am lucrat în MAI, colaborând foarte bine cu colegii de la Ambulanță, în diferite situații critice. Referitor la transportul pensionarului de 49 de ani, sper că nu face referire la colegii mei. Precizez că nu m-am pensionat la 49 de ani”, a transmis Virgil Bordei, liderul Sindicatului Meridian.
Ulterior, Virgil Bordei a insistat pe importanța colegilor din MAI, spunând că aceștia sunt apelați primii în caz de urgență, dar Calimandriuc a amintit că Ambulanța este prima trecută când apelezi Serviciul de Urgență 112.