luni, martie 31, 2025
AcasăLocal BTTragedie de la medicina de pe internet

Tragedie de la medicina de pe internet

Medicina pe internet duce la cazuri extrem de grave. Un botoşănean şi-a tăiat venele şi tendoanele cu un flex, după ce s-a „diagnosticat” pe internet ca ar fi bolnav de cancer de colon.

Nenorocirea a avut loc sâmbătă şi doar prezenţa de spirit a soţiei lui, dar şi norocul că aceştia locuiesc în Botoşani, fac ca bărbatul să fie viu şi acum.

Potrivit apropiaţilor familiei, bărbatul nu se simţea prea bine de ceva vreme. Acesta avea probleme cu colonul şi a început, ca mai orice român, să caute informaţii pe Google. Aşa a „descoperit” că ar avea cancer de colon. Nu a mai cerut vreun sfat specializat sau investigaţii specifice pentru astfel de afecțiune. A continuat să creadă că suferă de această afecțiune şi era tot mai deprimat.

Alertă de la mesajul de adio

Sâmbătă bărbatul a stat în casă şi nimic nu dădea de bănuit ce urma să facă. La un moment dat, acesta i-a spus soţiei că merge în anexa locuinţei, unde era centrala, pentru a mai pune câteva lemne pe foc. După câteva minute, femeia a primit un mesaj pe telefon, chiar de la soţul ei. Acesta îi spunea că este o soţie bună şi o ruga să îl ierte. Norocul şi inspiraţia soţiei au făcut ca următoarele minute să fie cu adevărat cruciale pentru bărbat.

Femeia a bănuit imediat că ceva nu era în regulă şi a alergat în anexa locuinţei, unde l-a găsit pe bărbat într-o baltă de sânge, cu mâna stângă aproape secţionată de pânza flexului. Femeia a sunat imediat la 112 şi a cerut ajutorul cadrelor medicale. Un echipaj cu medic de la Serviciul Județean de Ambulanţă (SJA) a ajuns în scurt timp la faţa locului şi i-a acordat acestuia primul ajutor.

„Pacientul a fost găsit în şoc hemoragic. A suferit o sincopă şi a fost nevoie de efectuarea de manevre de resuscitare. A fost stabilizat hemodinamic la faţa locului, după care a fost transportat imediat la Urgențe, pentru a fi preluat de un specialist”, a precizat medicul Carmen Ragoşcă, din cadrul SJA Botoșani.

Salvat de mobilizarea cadrelor medicale

Bărbatul a fost ulterior transportat la Urgențe, unde o echipă medicală deja era pregătită.

„În serviciul nostru a ajuns un pacient cu o plagă tăiată flex, complexă, zona pumnului stâng. A fost preluat de o echipă coordonată de medicul urgentist Oana Vicoleanu şi chirurgul plastician Eugen Vasilică. Au fost secţionate arterele radială, cubitală, nerv median şi cubital, precum şi tendoanele flexoare degete şi pumn stâng. Norocul lui a fost şi faptul că în prezent avem o linie de gardă permanentă la serviciul de chirurgie plastică şi a putut imediat primi ajutor de specialitate”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavormati.

După ce a fost stabilizat la Urgențe, a fost solicitat transferul într-o clinică universitară, pentru a se încerca salvarea mobilităţii pumnului stâng.

Ulterior bărbatul a fost transferat la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi, pentru tratamentul plăgii. Acesta va fi apoi investigat şi pentru a se afla care este diagnosticul pentru celelalte simptome care l-au băgat pe bărbat în depresie şi l-au împins la gestul necugetat.

Date îngrijorătoare cu automedicaţia

În România, cifrele privind autodiagnosticarea și automedicația sunt alarmante. Trei sferturi dintre români iau medicamente fără să consulte un medic. Românii iau de două ori mai multe pastile fără reţetă față de media Uniunii Europene, iar jumătate dintre părinţi își tratează copiii după ureche cu medicamente nepotrivite.

Un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog, iar acest lucru se corelează cu faptul că suntem „lideri” europeni la cancerul de col uterin, iar un român care face infarct și supraviețuiește, are risc imens să-l facă curând pe al doilea, pentru că nu urmează tratamentul.

„În cadrul patologiei chirurgicale, sunt anumite segmente în care pacienții sunt mai informați și citesc destul de mult «pe net» înainte de a lua decizia de a veni la medic. Autodiagnosticul este o tendința naturală – ai o problema și vrei să afli cât mai repede despre ce e vorba și ce ai de făcut.

În practica mea, principala problemă este pacientul oncologic care renunță sau nu începe tratamentul specific bazându-se pe tot felul de mituri susținute de mii de pagini pe internet. Să nu faci biopsie pentru că se împrăștie tumora, organismul vindecă singur cancerul și nu e bine să faci chimioterapie și multe ale mituri care se pun împotriva practicii medicale și care întunecă în final prognosticul și speranța de viață a acestor pacienți.

Consult des pacienți cu stadii avansate de cancer sau recidive dificil de operat care spun că au refuzat diferite tratamente pe baza unor informații complet eronate citite pe paginile unor așa ziși experți pe internet”, a spus Octav Ginghină, medic chirurg, pentru publicaţia raportuldegardă.ro.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.5 ° C
10.6 °
10.5 °
86 %
0.6kmh
100 %
lun
12 °
mar
14 °
mie
9 °
J
8 °
vin
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Știam că trebuie parcări mai multe, se pare că trebuie și mai mari.

EDITORIAL

În sfârșit, un film urmărit pe toată planeta și care stârnește valuri interminabile de comentarii, fiindcă ne privește pe toți, părinți, bunici și copii....

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...