Aproximativ 50 de angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani au ieșit, astăzi, în fața instituției pentru a protesta din cauza că sunt nemulțumiți de salarii.
Acțiunea vine în continuarea celei de acum două săptămâni, cei 48 de angajați care au protestat astăzi fiind nemulțumiți de aspectul salarial, dar și de creșterea volumului de muncă.
Funcționarii publici au protestat spontan față de avizul negativ din partea Guvernului României și respingerea Senatului în ceea ce privește legea sistemului unitar de pensii. Prin acesta, personalul caselor teritoriale de pensii urma să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Protest la nivel național
,,Declanșat la nivelul, Casa Județeană de Pensii Botoșani s-a solidarizat cu colegii din țară. Este vorba despre o solicitare a Caselor Teritoriale de Pensii prin care s-a cerut alinierea la grila Casei Naționale de Pensii Publice, unde diferențele salariale sunt cuprinse între 1000 și 3000 de lei. Practic, cei de la Casa Națională desfășoară aceeași activitate ca și cei din Casele Teritoriale, însă salarizarea este diferențiată conform Legii 15”, a spus Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților Casei Județene de Pensii (CJP) din Botoșani.
În rândul angajaților există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariu nemotivant, creșterea volumului de munca, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit în ani de zile.
,,Paralizarea completă a activității instituției, indiferent de riscurile care vor fi”
,,Activitatea este pur și simplu sufocantă, avem deficit de personal, activitățile cresc de la o etapă la alta. Acum suntem prinși în procesul de recalculare al pensiilor din sistemul public, care presupune un efort crescut și derularea de activitate peste durata normală a timpului de lucru, iar orele suplimentare nu se plătesc. Nemulțumirile vin atât din salarizarea deficitară și din erodarea puterii de cumpărare, cât și din faptul că volumul de acitivtate desfășurat crește de la o etapă la alta cu același număr de personal”,a mai declarat Dupir.
Cătălin Dupir a mai spus că ,,au ieșit în stradă, la protest, 27 de Case Teritoriale de Pensii, inclusiv sectoarele din București, Ilfov și Casa de Pensii a municipiului București. Dacă nu ne facem auziți e firesc să continuăm protestele și chiar să le radicalizăm prin paralizarea completă a activității instituției, indiferent de riscurile care vor fi”.
Solicitările angajaților
- respectarea principiilor sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice
(nediscriminării, egalității, importanței sociale a muncii, stimulării personalului,
transparenței – art. 6 din Legea nr. 153/2017)prin:
– alinierea, într-o primă etapă, a veniturilor salariale la nivelul celor de la Casa
Națională de Pensii Publice, având în vedere că activitățile desfășurate la nivelul
caselor teritoriale de pensii nu sunt, nici pe departe, mai puțin importante sau
mai puțin complexe față de cele desfășurate la nivel central, aliniere deja
implementată la alte instituții (Ex: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul
Agriculturii, etc);
– eliminarea inechităților salariale atât în cadrul ”Administrației”, cât și față de
celelalte familii ocupaționale, situații existente în mod evident, din moment ce
chiar și numai la nivelul compartimentelor cu ”activități comune” din cadrul
instituțiilor publice (Financiar/Contabilitate, Resurse Umane, Informatică,
Juridic, Achiziții etc), există diferențe salariale și de 100% (venituri salariale
duble în unele instituții față de altele); - respectarea prevederilor legale din Codul Administrativ privind cariera funcționarilor
publici; - redactarea noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pe baza unor analize complete și corecte a activităților desfășurate în autoritățile și instituțiile publice și nu prin decizii bazate pe ”forță”, chiar și numai cea a reprezentării, pentru a nu se ajunge iarăși în situația ca angajații caselor teritoriale de pensii (doar3.500), care administrează poate cel mai mare și complex sistem informatic și informațional (aprox. 10.000.000 de asigurați și pensionari/lunar + un sistem legislativ, care se întinde pe zeci de ani), să aibă printre cele mai mici venituri salariale.