spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFlorin Țurcanu, interzis pe buletinele de vot

Florin Țurcanu, interzis pe buletinele de vot

La aproape o lună de la eliberarea condiționată a fostului președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, magistrații Tribunalului Botoșani au redactat și motivarea care a stat la baza acestei decizii. Din sentință rezultă că judecătorii s-au bazat mai mult pe documentele emise de cei de la Penitenciarul Botoșani, nu pe susținerile procurorilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea acestui beneficiu (n.r. – liberarea condiționată) nu reprezintă un proces teoretic ci trebuie să aibă la bază înscrisurile aflate în dosarul cauzei şi nu aprecieri subiective ale judecătorului. Or, din niciun document pus la dispoziţie de către unitatea de detenţie nu rezultă aspectele învederate prin contestaţie ci din contră persoana condamnată a fost caracterizată în termeni favorabili”, au invocat magistrații.

Condamnat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Condamnat definitiv în decembrie 2022 la doi ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în care a fost acuzat de trafic de influență și spălare de bani, Florin Țurcanu a revenit în familie luna trecută, după numai 10 luni de detenție. Asta pentru că din pedeapsă a fost scăzută și perioada petrecută în arest preventiv sau arest la domiciliu.

Inițial, cererea de eliberare condiționată a fost depusă la Judecătoria Botoșani în iulie a.c., însă la sentința favorabilă procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie au formulat contestație. Motivul principal invocat de procurori a fost că Florin Țurcanu nu a înțeles cu adevărat gravitatea faptei sale. Asta pentru că pe durata detenției el nu ar fi manifestat în niciun moment regretul pentru săvârșirea faptei.

În plus, au susținut procurorii, „conformarea unui deținut la normele și regulile impuse nu este un indicator exclusiv al îndreptării sale comportamentale, ci este necesar ca acesta să dovedească prin participările la activități socio-educative și programe psihologice, la activități lucrative, că este interesat în reabilitarea sa și că dorește în mod real să fie reintegrat în societate”.

Dovezi de îndreptare arătate în penitenciar

Așadar a urmat un nou proces la Tribunal, unde magistrații au respins ca nefondată acțiunea procurorilor. În consecință, Florin Țurcanu a părăsit Penitenciarul Botoșani pe 4 octombrie a.c. deși, dacă ar fi trebuit să execute pedeapsa la zi, el ar fi fost eliberat abia pe 8 iunie 2024. Din motivarea sentinței Tribunalului, care a fost redactată abia pe 3 noiembrie a.c., rezultă că magistrații au luat în calcul doar probele materiale, nu abstracte.

Astfel, instanța a analizat dacă sunt îndeplinite condițiile stabilite de lege – fracția din pedeapsă executată  – și probele privind reabilitarea. Apoi a contat destul de mult caracterizarea depusă de penitenciar, de unde a rezultat că Florin Țurcanu a înregistrat „un progres pe toate ariile de intervenţie”, document care a întărit convingerea completului de judecată că „persoana privată de libertate şi-a revizuit atitudinea faţă de valorile sociale”.

„Este adevărat că fapta pentru care a fost condamnat intimatul este gravă, mai ales din perspectiva calității speciale deţinute de persoana condamnată în momentul săvârşirii infracţiunii, însă acest aspect nu poate justifica o amânare a liberării condiționate atât timp cât, din toate probele depuse la dosar de către autoritățile în drept (ANP – Penitenciarul Botoșani), rezultă persoană privată de libertate a oferit dovezi temeinice de îndreptare şi că nu este necesară executarea pedepsei în continuare”, au arătat judecătorii.

Casă cerută la schimb pentru o licitaţie

Florin Țurcanu a fost condamnat la doi ani și șase luni de detenție după ce a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava pentru două acuzații – trafic de influență și spălare de bani. Asta pentru că, în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa a fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. Procesul s-a judecat inițial la Tribunalul Botoșani, iar în primă instanță Florin Țurcanu a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare.

Sentința a fost atacată cu apel, așa că dosarul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava. Procesul s-a întins până la sfârșitul anului trecut, când judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani, iar pentru trafic de influență au dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția faptei. În schimb, întrucât Țurcanu mai avea o condamnare mai veche pentru fals și uz de fals, magistrații au contopit condamnările și au aplicat pedeapsa rezultantă de doi ani și șase luni închisoare în regim de detenție.

Florin Ţurcanu nu poate candida timp de doi ani

Interesant este că, prin sentința de condamnare din decembrie 2022, Florin Țurcanu s-a ales cu interzicerea unor drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de doi ani.

Potrivit legii, această pedeapsă complementară devine executabilă după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. Altfel spus, el nu va putea candida la alegerile care vor avea loc anul viitor, indiferent că este vorba de europarlamentare, locale sau parlamentare.

Florin Ţurcanu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani în perioada 2012-2015. El a mai avut şi un mandat de deputat. De asemenea, Ţurcanu a fost preşedinte al filialei județene a PNL Botoşani, iar anul trecut figura ca lider al organizaţiei judeţene ALDE Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...