spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeInternaționalUn oficial Hamas declară public că nu protejează civilii din Gaza: "Protejarea...

Un oficial Hamas declară public că nu protejează civilii din Gaza: „Protejarea civililor din Gaza este responsabilitatea ONU și a Israelului”

Un membru al Biroului Public al Hamas a declarat recent, oficial, că nu protejează în nici un fel civilii din Gaza în cadrul războiului purtat cu Israelul. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Declaraţia a venit în contextul în care Hamas a prezentat cifre despre mii și mii de morți în atacurile aeriene ale Israelului, iar Iranul vorbește despre sute de kilometri de tuneluri pe sub Fâșia Gaza folosite de luptătorii Hamas. Moussa Abu Marzouk, membru al Biroului Politic al Hamas, considerat numărul doi al organizației a oferit aceste informaţii în cadrul unui răspuns oferit reprezentantului Russia Today, care a fost preluat de Times of Israel.

„Noi am construit tuneluri pentru că nu avem cum altfel să ne protejăm de la a fi țintiți și uciși. Tunelurile trebuie să ne protejeze de avioane și ne luptăm din aceste tuneluri. Toată lumea știe că 75% din populația din Gaza este reprezentată de refugiați și este responsabilitatea Națiunilor Unite să-i protejeze. Potrivit Convențiilor de la Geneva, este datoria ocupantului să le furnizeze toate serviciile atât timp cât sunt sub ocupație”, a spus acesta.

Moussa Abu Marzouk se referă la Agenția de Ajutorare a ONU pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) care operează în Gaza, Cisiordania și alte zone din Orientul Mijlociu, oferind servicii de bază refugiaților palestinieni rezultați în urma războiului din 1948 și descendenților acestora, relatează Times of Israel, citat de rfi.ro. În 1948, după crearea statului Israel, nemulțumite de împărțirea teritorială, cinci națiuni arabe au atacat nou stat format, războiul fiind câștigat de israelieni.

Sute de kilometri de tuneluri pe sub Gaza

Potrivit Times of Israel, șeful de stat major al armatei iraniene a susținut că 400 de kilometri de tuneluri Hamas trec pe sub partea de nord a Fâșiei Gaza și că unele dintre ele sunt suficient de largi pentru ca vehicule și motociclete să poată circula.

Hamas, denumită oficial Mișcarea de Rezistența Islamică este o organizație politică și militară sunnită creată în 1987, după prima Intifadă. Mișcarea, considerată teroristă de UE și multe alte țări ale lumii, s-a implicat din ce în ce mai mult în conflictul israeliano-palestinian, s-a opus recunoașterii reciproce dintre  Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei precum și Acordurilor de la Oslo care urmăreau crearea a două state.

Hamas a continuat să susțină rezistența armată palestiniană, organizând atentate teroriste asupra israelienilor și a câștigat alegerile legislative palestiniene din 2006, la care s-a prezentat sub numele de Schimbare și Reformă. În aceste alegeri care au avut loc pe 25 ianuarie 2006, pentru alegerea celui de-al doilea Consiliu Legislativ Palestinian, organul legislativ al Autorității Naționale Palestiniene, Hamas a câștigat 44,45% din voturi 74 din cele 132 de locuri în Consiliu, în timp ce Fatah a primit 41,43% din voturi și 45 de locuri. Disensiunile au dus la izbucnirea unui conflict militar între Fatah și Hamas în urma căruia Hamas a preluat controlul Gaza, teritoriu pe care l-a condus ca pe ca un stat de facto autocratic. Fatah a continuat să guverneze Cisiordania.

Blocada asupra Gaza a fost impusa de Israel 

Israelul și-a retras unilateral forțele militare și a demontat așezările din Gaza în 2005, dar a impus o blocadă susținută și de Egipt, temându-se de traficul de arme dinspre și înspre Gaza pe motiv că forțele Fatah și ale Autorității Palestiniene au fugit din Fâșie și nu mai erau în măsură să ofere securitate de partea palestiniană. Hamas a început lovituri aeriene asupra Israelului și este acuzat că folosește civilii drept scuturi umane pentru a se apăra de răspunsul armat al Israelului în Gaza.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii și multe organizații pentru drepturile omului au continuat să considere Gaza drept teritoriu ocupat, având în vedere existența blocadei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...