Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani şi-au întrerupt astăzi activitatea după ce au aderat la o grevă organizată la nivel naţional.
Pe uşa instituţiei a fost afişat un mesaj prin care cetăţenii sunt informaţi că „activitatea de reţalii cu publicul va fi perturbată, inclusiv procesarea documentelor venite de la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale”.
La Botoşani, toţi cei 47 de angajaţi au oprit lucrul, iar protestul va avea loc pe perioadă nedeterminată.
Protest organizat la nivel naţional
Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că începând de astăzi, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată.
„Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceștia le au, nu se găsesc soluții. Însă sunt găsite soluții satifăcătoare și imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariați.
BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați”, au transmis sindicaliştii.
Proiect pentru salarizare retras de la vot
Aceştia mai spun că, deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică , ce nu erau vizați de proiectul legii.
„În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente. În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră”, au mai transmis sindicaliştii.
Angajaţii pleacă din sistem
Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public.
Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:
- decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
- asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;
- creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;
- scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.
„În ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicală, împreună cu președintele CNAS și conducerea executivă a acesteia (cărora le mulțumim public pentru deschiderea și cooperarea pe care le-au manifestat până în prezent) ne vedem nevoiți să apelăm la această soluție disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!
Așadar, de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată. În acest sens, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial”, au mai spus sindicaliştii.