spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInternaționalPlanul lui Trump de a ieși din NATO

Planul lui Trump de a ieși din NATO

Jurnaliștii de la The Rolling Stone scriu despre intențiile lui Donald Trump dacă iese președinte în al doilea mandat Donald Trump dorea să retragă Statele Unite din NATO în timpul primului său mandat, dar a fost convins să renunțe de către oficiali de rang înalt din administrație.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pentru un posibil al doilea mandat în Casa Albă, principalul candidat republican la președinția din 2024 discută deja cum ar putea să pună în practică această retragere, în cazul în care cerințele sale nu sunt îndeplinite de către NATO.

El și aliații săi specializați în politici publice analizează, de asemenea, cum ar putea
reduce dramatic implicarea americană la o poziție doar „de așteptare” în NATO, conform propriile cuvinte ale lui Trump.
Atunci când fostul președinte a discutat în privat despre rolul Statelor Unite în alianța militară transatlantică în acest an a spus clar că nu dorește ca nivelurile superioare ale unei posibile a doua administrații să fie ocupate de „iubitori ai NATO”, conform a două surse care l-au auzit făcând astfel de comentarii.

Fostul președinte a făcut astfel de remarci critice la adresa acestei alianțe de durată în conversații legate de războiul rus în curs desfășurat în Ucraina. Sursele spun că Trump a continuat să arate deschidere față de retragerea completă a SUA din NATO. Cu toate acestea, el a sugerat că acest lucru ar putea fi evitat dacă alianța – pe care Trump
o numea odată „învechită”- ar accepta cerințele sale cele mai recente. Aceste cerințe includ
dorința sa ca membrii non-americani să își mărească semnificativ cheltuielile pentru apărare și o reevaluare a principiului fundamental conform căruia un atac asupra unui membru este echivalent cu un atac asupra tuturor.

„Ar fi o încercare extrem de prostească”

Când era în funcție, Trump disprețuia repetat această clauză de apărare colectivă a Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută sub denumirea de Articolul 5. Un fost oficial superior din administrație își amintește de un moment în biroul oval în mijlocul anului 2018, când fostul președinte a început să citească dintr-o listă scrisă cu țări NATO mai mici, dintre care susținea că majoritatea americanilor nu auziseră niciodată.

Trump a exprimat ulterior nemulțumirea că „declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial” din cauza suveranității unor astfel de țări nu avea niciun sens și că nu ar trebui să fie obligat să trimită automat trupe americane într-o astfel de criză orice amenințare sau acțiune din partea lui Trump pentru a-și reconfigura rolul SUA în cadrul NATO ar depinde, desigur, de faptul dacă Trump va câștiga realegerea anul viitor.

În timpul celor patru ani cât a fost liderul lumii libere, el a arătat de mai multe ori sentimente anti-NATO, doar pentru a ceda în fața opoziției din administrație.

„Ar fi o încercare extrem de prostească, mai ales într-un moment în care războiul în Europa se intensifică, iar multe țări europene se bazează pe Statele Unite pentru a descuraja conflictul ulterior”, spune Dr. Aaron Stein, un cercetător asociat la Black Sea Fellow la Foreign Policy

Research Institute, reacționând la obiectivele NATO-sceptice ale politicii lui Trump

„Să renunți la aliați din cauza ignoranței, iar Trump este ignorant în această problemă, este pur și simplu absurd în ceea ce privește securitatea națională mai largă a SUA”.

Dar de data aceasta, o serie de aliați naționaliști și experți în politica pro-Trump au fost
nerăbdători să ofere fostului președinte cadre pentru cum să schimbe abordarea SUA față de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pentru a o face mai conformă cu sloganul său „Make America Great Again” (MAGA). Una dintre posibilitățile care au stârnit interesul lui Trump în ultimele luni este ceea ce fostul președinte a numit în privat „NATO în așteptare”, conform surselor apropiate.

„Document publicat de un conservator”

O astfel de sursă descrie ideea ca având potențialul de a „sparge direct prin
NATO”. Ideea lui Trump reflectă unele dintre argumentele prezentate într-un document de politică, publicat în februarie de către cercetătorul și autorul conservator Dr. Sumantra Maitra, intitulat „Redirecționarea SUA Departe de Europa către un NATO Inactiv”.

Documentul a fost publicat de Centrul pentru Reînnoirea Americii, un grup de gândire format din veterani ai administrației Trump și republicani MAGA care își pregătesc terenul pentru a deveni un factor de conducere în politica de vârf în cazul în care Trump revine la președinție.
„Birocrația NATO reprezintă o barieră în calea angajamentului american redus”, se arată în document.” Este auto-susținătoare și predispusă să sprijine misiuni care depășesc rolul de bază al NATO și, uneori, opuse intereselor interne ale Statelor Unite. Reducerea radicală a birocrației NATO ar trebui să fie un obiectiv principal”.

Surse familiare cu această problemă spun că acest document a circulat într-adevăr în cercul
imediat al lui Trump mai devreme în acest an. „Au existat câteva idei în el pe care [fostul] președinte le-a apreciat”, spune un fost oficial din administrația Trump care rămâne în contact strâns cu campania din 2024.

Trump a înțeles greșit sensul și scopul acordurilor colective de cheltuieli ale NATO

În timpul mandatului său, Trump a înțeles greșit în repetate rânduri sensul și scopul acordurilor colective de cheltuieli ale NATO, care cereau fiecărui membru să cheltuiască cel puțin două procente din produsul intern brut pe apărare. În contrast, fostul președinte a vorbit în mod greșit despre alianță ca despre o felie de protecție, în care obligațiile de cheltuieli ale membrilor erau plătite Statelor Unite ca taxe, în loc de o cerință generală pentru țări de a cheltui sume prestabilite pentru apărare, așa cum considerau potrivit.

Într-o memoriu al perioadei sale ca consilier pentru securitate națională al lui Trump, John
Bolton a scris că „nu putea spune niciodată”dacă Trump înțelegea în mod sincer cerințele de cheltuieli pentru apărarea NATO. Bolton a relatat mai multe încercări în care Trump, frustrat de impresia că membrii NATO îl păcăleau pe SUA cu o datorie imaginară, a amenințat alternativ să se retragă sau să reducă angajamentul SUA față de alianța Atlanticului, amenințări care au fost ulterior retrase de către personalul său. (În zilele noastre, fostul președinte a rezervat cuvinte mai ales dure pentru „iubitorii NATO” în general și pentru Bolton în special.)
„În al doilea mandat Trump, cu siguranță am renunța la NATO”, a prezis Bolton.
Această problemă a căpătat o nouă urgență pe măsură ce Trump și-a intensificat antagonismul atât față de aliații europeni, cât și față de guvernul ucrainean în urma invaziei Rusiei în țară în februarie 2022.

Bătrânii buni „fraieri” din SUA plătesc o MAJORITATE vastă a facturii NATO, și banii externi
se duc în Ucraina. FOARTE NECORECT!” a strigat Trump pe platforma sa Truth Social în ianuarie.

„Nu îi voi proteja de Rusia”

În timpul unor interviuri la un forum local cu Fox News în august, Trump s-a lăudat că le-a spus membrilor NATO că „nu îi voi proteja de Rusia” dacă sunt „neglijenți” în cheltuielile pentru apărare.
Iritarea continuă a fostului președinte față de aliații NATO și agitația sa crescândă împotriva
ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, care a căutat să se alăture alianței, au crescut temerile că Trump ar putea pune în aplicare amenințările sale de a se retrage din alianță dacă câștigă alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

Reguli stabilite de Senat pentru retragerea din NATO

Această perspectivă a determinat Senatul să adopte un amendament la Legea privind Autorizarea Națională de Apărare. Legislația, introdusă de senatorii Tim Kaine și Marco Rubio, ar interzice oricărui președinte viitor să se retragă din NATO fără aprobarea a două treimi din Senat.

Măsura ar bloca orice încercare de retragere formală în Congres, dar nu ar împiedica o viitoare administrație Trump să submineze încrederea în garanțiile de securitate ale SUA implicite în alianță. În conformitate cu acordul de apărare colectivă al Articolului 5 al NATO, statele sunt obligate să asiste statele membre aflate sub atac, dar tratatul lasă la latitudinea statelor membre să definească scopul și tipul de asistență pe care le-ar oferi odată ce acesta este invocat.

În timp ce Trump ar putea găsi mai dificil să părăsească formal NATO dacă legislația devine lege, el ar putea totuși să submineze credibilitatea garanțiilor de securitate ale SUA pentru celelalte state membre.

„El încă dorește să iasă „spune un consilier al lui Trump, care observă că nu este clar dacă „ar acționa efectiv „în acest sens, având în vedere experiența sa ca președinte. „Dar el dorește în prezent o echipă de politicieni în jurul său care să fie mult, mult mai duri în ceea ce privește NATO decât orice a făcut în trecut”, adaugă acest consilier. „Asta e diferența”.

Articolul original AICI: https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/donald-trump-u-s-leave-nato-1234860016/ fbclid=IwAR38qGhi6ciAS0RhuKngVTK5dOZl_teF3Am8rDo_v4s0j6UYq8eVYt
M_s4Y

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

FC Botoșani – FCSB în imagini

FC Botoșani s-a impus la limită, scor 1-0 (0-0) în fața FCSB pe Stadionul „Municipal”, într-un meci restanță din runda a IV-a a turului...

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

FC Botoșani – FCSB în imagini

FC Botoșani s-a impus la limită, scor 1-0 (0-0) în fața FCSB pe Stadionul „Municipal”, într-un meci restanță din runda a IV-a a turului...

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

FC Botoșani – FCSB în imagini

FC Botoșani s-a impus la limită, scor 1-0 (0-0) în fața FCSB pe Stadionul „Municipal”, într-un meci restanță din runda a IV-a a turului...

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...