Ceea ce era de prevăzut, s-a întâmplat. După ce a dat-o în bară cu bugetul, subevaluând cheltuielile și supraevaluând veniturile, după ce a ratat rectificarea din vară, Guvernul ratează acum și a doua rectificare. Este ca și cum contabilul unei firme – în acest caz Guvernul – ar minți patronatul – în acest caz poporul – lună de lună, amestecând de-a valma cheltuieli cu încasări, mutând bani aiurea dintr-un cont în altul, plătind salariile și taxele din împrumuturi și lipsind organizația de posibilitatea de a face investiții pentru dezvoltare. Exact asta se întâmplă acum, la nivel național, pentru că o mână de politruci habarniști, numiți politic și nu pe pricepere, s-au trezit că trebuie să rezolve situații pe care nici măcar nu le înțeleg.
În loc să facă rectificarea de buget, Guvernul a început să aloce bani din fondul de rezervă și să suplimenteze creditele bugetare pentru numeroase ministere care au rămas fără bani. Rectificările bugetare sunt esențiale pentru redistribuirea banilor de la un minister la altul sau de la un capitol de cheltuieli la altul, în cazul în care anumite ministere nu au reușit să cheltuiască banii, în timp ce altele au depășit programul de cheltuieli, au finalizat mai repede anumite proiecte sau acelea s-au dovedit a fi mai scumpe. Aproape patru miliarde de lei merg din fondul de rezervă înspre ministerele de Interne, Sănătate, Educație și Camera Deputaților pentru „cheltuieli de personal”. Adică pe salariile din sistem, nicidecum pe dezvoltare.
De ce este asta îngrijorător sau ce ne privește pe noi cum împart ăia banii țării? Pentru că înlocuirea rectificării bugetare cu transferuri către ministere pentru plata unor salarii, în afară de faptul că încalcă grosolan practicile de bună guvernare, evidențiind o imagine de tipul „facem cum vrem, că de aia suntem la putere”, va bloca majoritatea șantierelor de construcții. Consecința este că ministere cu mari investiții, precum cel al Dezvoltării și cel al Transporturilor, nu au făcut decontările către autoritățile locale pentru plata lucrărilor pe proiecte. Deja sunt facturi neplătite, șantiere blocate și firme care își suspendă activitatea pentru că nu și-au primit banii. După aceea, poporul se plânge – pe rețelele sociale și nu în fața Guvernului – că nu sunt finalizate drumurile, școlile, spitalele și alte obiective sociale de primă necesitate.
Pe lângă problemele din Justiție sau din Interne, acesta nu este decât un nou motiv de șubrezire a autorității statului. Cine să mai creadă într-un stat care angajează lucrări pe care apoi nu le plătește? Marea majoritate a administrațiilor locale sunt blocate și toată lumea așteaptă rectificarea. Aceasta ar putea veni în noiembrie sau, după unele surse guvernamentale citate de agențiile de presă, deloc în acest an. Între timp economia scade, fiindcă investițiile publice înseamnă o mare parte a sectorului economic, iar asta mărește și mai mult deficitul bugetar. Ceea ce va duce, în cele din urmă, la credite – care vor fi și mai scumpe, la alimentarea inflației și la tot cortegiul de consecințe care ne fac să ne întrebăm în fiecare an de ce individual ne merge atât de prost, în timp ce statisticile arată că țara s-ar afla în creștere.
Păi de asta, din cauza acestor decizii proaste, izvorâte din nepricepere dublată de aroganța specifică ignoranților care dețin puterea, dar habar nu au ce înseamnă funcționarea statului. Premierul aleargă cu limba scoasă după imagine, afișându-se ridicol și fără vreun folos pentru țară prin tot felul de locuri în care nu a fost chemat, în timp ce guvernul său continuă dezmățul cheltuielilor în interesul clientelei proprii și-și bate joc de Planul Național de Redresare și Reziliență finanțat de către Comisia Europeană. Iar consecințele le resimte populația, fiindcă ei – ignoranții aroganți – tot la putere vor rămâne.