spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTVal de corigenţi şi la şcoala de şoferi (video)

Val de corigenţi şi la şcoala de şoferi (video)

Permisul auto este tot mai greu de obținut la Botoșani, potrivit datelor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoșani, cu privire la rata de promovare a celor care susțin examenele în acest sens.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În primele 8 luni ale anului 2023, au fost efectuate un număr de 19.858 activităţi de examinare pentru permisul de conducere. Dintre acestea, 11.024 de persoane au fost examinate la proba teoretică, iar 8.834 la proba practică. Cu alte cuvinte, peste 2000 de botoşăneni nu au mai apucat să dea şi proba practică până în august, fie că au picat „sala”, fie încă nu au fost programaţi pentru „oraş”.

Procentul de promovare este în scădere

În ceea ce privește promovarea însă, deși numărul de persoane examinate la proba teoretică a crescut cu aproximativ 140, procentul de promovare a scăzut de la 51,24% la 49,29%. Cu alte cuvinte, au fost 5.434 de candidaţi admişi.

„Iar la examinarea pentru proba de traseu au fost examinați 8.834, în scădere față de anul trecut cu aproximativ 200 de persoane și au fost admiși 4.851, procentul fiind şi aici în scădere la 57,49% la nivelul județului Botoșani”, a precizat Sorin Stoleriu, comisar șef SPCRPCIV Botoșani. Dintre acestea, 1.706 au fost femei.

Numărul celor care obţin permisul este tot mai mare

Cu rata tot mai mare de picaţi la examinare, totuşi numărul total de posesori de permis auto este într-o continuă creştere. Aşa se face că la 31 august 2023 exista un număr de 152.227 posesori de permise, cu o creștere de 3.479 față de 31 august 2022. Autoturisme sunt însă cu 20.000 mai puţine, adică un total de 132.080, dar în creştere cu 7400 faţă de anul trecut.

Chiar şi cu aceste scăderi, SPCRPCIV Botoşani se confruntă cu deficit de personal. Angajații acestui serviciu au un volum foarte mare de activitati, respectiv examinarea candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere – care consta in sustinerea probei teoretice si probei practice. Ar mai fi nevoie de încă trei examinatori pentru această structură. „Ne confruntam cu un deficit de personal pe aceasta linie, încadrarea fiind doar de 7 examinatori fata de 10 examinatori prevăzuţi în Statul de organizare”, susțin reprezentanții serviciului.

Candidaţi tot mai slab pregătiţi

Deşi unii candidaţi se plâng de exigenţa sau chiar abuzurile examinatorilor, uneori, realitatea este că tot mai mulţi candidaţi şi mai slabi pregătiţi doresc să obţină permisul de conducere. Aşa se face că şi într-un top al şcolilor de şoferi din judeţ cea mai performantă are o rată de promovabilitate de 55%.

În cadrul unei Comisii de Siguranță Rutieră constituită la nivelul județului, reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut apel la responsabilitate. Acesta a cerut ca viitorii șoferi să fie formați corespunzător astfel încât să existe cât mai puține accidente la Botoșani. „Probabil este o exigență și eu lucrul acesta cred că i l-am și transmis domnului Sorin Stoleriu la un moment dat. Trebuie să scoatem conducători auto care vor fi responsabili. În acest fel va scădea numărul de accidente, numărul de evenimente rutiere”, a afirmat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Instructori auto sancționați de Poliția Rutieră

Zece instructori auto din Botoșani au fost sancționați de polițiștii rutieri. Potrivit șefului Biroului Rutier, inspector Alexandru Ivanov, aceștia au primit amenzi și avertismente pentru că au circulat cu mașinile de tip Școala prin municipiul reședință de județ într-un interval orar în care circulația acestora pe anumite străzi era interzisă. „Trebuie să înțelegeți că au un rol pentru gestionarea traficului pe raza municipiului Botoșani”, a transmis Ivanov.

Șeful Biroului Rutier Botoșani, inspectorul Alexandru Ivanov, a anunțat că se vor face acțiuni mai dese în acest sens, mai ales că a început anul școlar, iar municipiul este mult mai aglomerat dimineața și la amiază, adică exact perioadele în care mașinile de tip Școală au interzis pe mai multe străzi din municipiu.

Străzile pe care mașinile de tip Școală au interzis

„Începând cu luna mai, 2 mai, anul acesta, IPJ Botoșani, prin Serviciul Rutier, a stabilit interzicerea circulației pe raza municipiului Botoșani a autovehiculelor de tip școala, aflate în procesul de învățare cu elevi între orele 07.30- 08.30, respectiv 11.30- 12.30, în zilele de luni până vineri și excepție atunci când sunt sărbători legale, când avem vacanțe școlare, când nu funcționează unitățile școlare, pe următoarele artere rutiere: Bulevardul Mihai Eminescu: între strada Petru Rareș și strada Sucevei, strada Primăverii: între strada Octav Onicescu și Bulevardul George Enescu, Calea Națională: între strada Uzinei și strada Petru Rareș, strada Octav Onicescu: între strada Pacea și Împărat Traian, Bulevardul George Enescu tot, strada Marchian și strada Cuza Vodă”, a declarat, în cadrul unei întâlniri la Instituția Prefectului, Alexandru Ivanov.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...