Adolescenții au ajuns să-i concureze pe adulți, atunci când este vorba de infracțiuni. Un tânăr de numai 16 ani a fost acuzat de tentativă de viol, după ce a încercat să abuzeze de o fată cu doi ani mai mică decât el. Cazul a ajuns pe rolul Judecătoriei Botoșani, agresorul riscând să se aleagă cu o condamnare penală.
Grozăvia s-a întâmplat în comuna Frumușica, în seara de Sânziene (n.r. – 24 iunie a.c.), când adolescentul F.S., se afla în vizită la fata în vârstă de 14 ani. După ce a intrat în imobil, el a împins-o pe fată pe pat, a prins-o cu o mână de picior și a imobilizat-o, după care cu cealaltă mână a încercat să o dezbrace de pantalonii cu care era îmbrăcată. Fata s-a împotrivit, a strigat după ąjutor și l-a lovit cu picioarele pe adolescent, motiv pentru care acesta a renunțat la intenții.
Plângere depusă la poliţie
Cazul a fost sesizat imediat la poliție, iar cu ocazia cercetărilor de la fața locului anchetatorii au găsit în locuința fetei șapca pe care o purta agresorul. Ridicat pentru cercetări, F.S. A fost pus sub urmărire penală pentru tentativă de viol și a fost trimis în boxa acuzaților.
Faptele comise de unii copii au ajuns să îi pună pe gânduri pe procurori și polițiști, de la simple teribilisme minorii trecând la comiterea unor fapte deosebit de grave. Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, menționa într-un interviu acordat „Monitorului de Botoșani” că aceste fapte ar fi efectul degringoladei din învățământ de acum aproape 30 de ani, dar și a destrămării multor familii imediat de după evenimentele din Decembrie 1989, minorii infractori din ziua de astăzi fiind copiii generației bulversate de schimbările sociale de atunci.
În plus, unii părinți nu par să înțeleagă care este rolul lor în societate. Pe acest fond, chiar dacă infracțiunile comise de minori au scăzut numeric în ultimii ani, adolescenții au fost cercetați pentru comiterea unei game foarte variate de infracțiuni, de la cele îndreptate contra patrimoniului – furturi, distrugeri, etc, până la infracțiuni contra integrității personale sau contra vieții, nelipsind faptele îndreptate împotriva libertății și integrității sexuale.
Pedepse prea blânde
În unele situații, copiii care ajung să comită fapte penale speculează și regimul sancționator. Asta pentru că, în cazul minorilor implicați în comiterea de infracțiuni nu mai există termenul de pedeapsă.
Există doar măsuri educative, care pot fi neprivative de libertate, mare parte a acestora, respectiv participarea la un stagiu de formare civică, supravegherea zilnică, consemnarea la sfârșit de săptămână și asistarea zilnică, și măsurile privative de libertate care pot fi de două tipuri – internarea într-un centru educativ pe o perioadă de 1 – 3 ani și internarea într-un centru de detenție, cu regim de pază și supraveghere. Totuși, în cazul minorilor care dau dovadă de adaptabilitate redusă, iar măsurile educative nu au dat rezultat, după ce autorii împlinesc 18 ani, se poate dispune continuarea executării pedepsei într-un penitenciar.