De Ziua Europeană a Resuscitării, botoşănenii au fost instruiţi să folosească un aparat care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
Angajați ai Primăriei Botoșani, polițiști locali și botoșăneni doritori au fost instruiţi, luni. în utilizarea defibrilatorului automat extern (AED). Acțiunea a fost organizată de personalul medical SMURD şi a avut loc în fața Primăriei Botoșani. Scopul a fost de a marca Ziua Europeană a Resuscitării. La eveniment au luat parte şi primarul Cosmin Andrei, viceprimarii Liviu Toma și Bogdan Buhăianu și vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta.
Cu ocazia zilei de 16 octombrie, care marchează Ziua Europeană a Resuscitării, câteva echipaje SMURD au organizat un curs de instruire pentru utilizarea defibrilatoarelor portabile montate de Primăria Botoșani în mai multe zone din oraş. Medicul Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD Botoșani, a declarat că prin achiziția acestor defibrilatoare, județul Botoșani se află printre primele cinci județe din țară. „Ne bucurăm că acest proiect a fost dus la bun sfârșit, ne bucurăm că suntem top cinci orașe care beneficiem de aceste defibrilatoare și suntem alături de centrele universitare, asta înseamnă că Botoșani are ștacheta ridicată. Succesul reușitei în stopul cardiorespirator este dependent de utilizarea corectă a acestor defibrilatoare. Acestea sunt manuale, cum avem noi în serviciul de urgență sau semiautomat și care poate fi utilizat de către persoanele care au fost instruite inițial”, a spus Ramona Guraliuc, medic șef UPU SMURD.
Locaţii alese pentru cele patru defibrilatoare
Potrivit primarului Cosmin Andrei, cele patru dispozitive achiziționate vor fi amplasate în Primăria Botoșani, la sediul primăriei de la Casa Cărții, la Sala Polivalență ”Elisabeta Lipa”, precum și la Direcția de Impozite și Taxe Locale şi vor putea fi folosite în caz de nevoie, până la sosirea echipajelor de intervenţie. ”Avem o investiție prin care am achiziționat patru defibrilatoare cu ajutorul colegilor mei, le mulțumesc pentru acest lucru și în patru locuri importante din municipiul Botoșani o să avem aceste dispozitive. Intenționăm pe viitor să avem și în alte puncte cheie din municipiul Botoșani astfel de defibrilatoare și poate chiar să le punem pe domeniul public, într-un spațiu deschis, ușor accesibil”, a spus primarul Cosmin Andrei. Pentru cele patru aparate, primăria municipiului Botoșani a plătit 50.000 de lei.
Ziua europeană a resuscitării
Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil. Resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial către inimă şi creier.
Educația privind acordarea primului ajutor ar trebui să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă. Dobândirea tehnicilor de resuscitare poate face diferența dintre viață și moarte în numeroase situații.
Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, în vederea educării populaţiei în privinţa acordării primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac. Scopul este de a reduce numărul de decese înregistrat din această cauză.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Consiliului European de Resuscitare (ERC). La 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă, cu privire la acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac şi la tehnicile de resuscitare.