Controalele inițiate la instituțiile publice şi operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), se apropie de final. Inițiate la începutul lunii septembrie a.c., verificările se vor încheia pe 31 octombrie, adică peste două săptămâni.
În acest context, astăzi a avut loc, la sediul Instituției Prefectului, o ședință de analiză a rezultatelor intermediare a verificărilor realizate în intervalul 2 – 15 octombrie către echipele mixte de control. Potrivit informațiilor oficiale, au fost realizate 79 de verificări separate, din care una la o instituție publică, 56 la operatori economici și 22 la mijloace de transport. Inspectorii au constatat 46 de nereguli, disfuncționalități sau deficiențe printre care existența unor autorizații, avize expirate, retrase sau suspendate precum și lipsa unor documente privind funcționarea, comercializarea sau transportul materialelor. Au fost dispuse 14 măsuri de remediere, iar 5 autorizații și-au pierdut valabilitatea. Totodată, au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, din care 24 de avertismente și 11 amenzi, valoarea totală a acestora din urmă fiind de 185.500 lei. Din totalul sancțiunilor contravenționale, una a fost aplicată de Garda Națională de Mediu, 26 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, 2 de Inspectoratul de Poliție Județean, una de Fisc, iar cinci de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier.
„Scopul acestor verificări este acela de a asigura siguranța cetățenilor. Se verifică îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. Agenții economici trebuie să facă toate demersurile pentru a realiza operarea în siguranță. De altfel, urmare a acestor acțiuni, s-a constat o creștere a cererilor operatorilor de intrare în legalitate. Asta înseamnă că demersurile noastre generează rezultate”, a declarat prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.
Verificările au fost dispuse în urma exploziilor de la Crevedia, de pe 26 august a.c. Șase persoane au murit, iar alte 57 de persoane au suferit arsuri sau alte leziuni. După cele întâmplate, a fost deschis un dosar penal, iar la nivel național s-au declanșat mai multe controale, țintele fiind tocmai operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează sau comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL.