Judecătorii Tribunalului Botoşani au tranşat, luni, litigiul dintre Sanatoriul Podriga şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), după ce unitatea medicală a funcţionat aproape o lună şi jumătate fără autorizaţie sanitară.
Magistraţii au anulat decizia DSP de respingere a Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare şi au obligat instituţia să emită autorizaţia pentru perioada 18 mai 2016- 30 iunie 2016. În acelaşi timp, DSP a fost obligată să achite Sanatoriului câte 8.030 de lei pe zi pentru perioada menţionată.
Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. „Admite cererea de chemare în judecată. Anulează Notificarea de respingere a Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga nr. 7560/24.05.2016. Obligă pârâta să emită Autorizaţia Sanitară de Funcţionare a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga pentru perioada 18.05.2016 – 30.06.2016. Obligă pârâta Direcţia de Sănătate Publică Botoşani să achite reclamantei despăgubiri în cuantum de 8.030 lei/zi începând cu data de 19.05.2016 şi până la data de 30.06.2016”, se arată în decizia Tribunalului Botoşani.
DSP a refuzat anul trecut emiterea autorizaţiei sanitare, invocând că unitatea medicală este alimentată cu apă neconformă. Abia în luna iulie a fost emisă autorizaţia, după ce reprezentanţii Nova Apaserv au montat filtre speciale, care au costat peste 130.000 de lei.
Reprezentanţii DSP atacă decizia
Pe perioada cât sanatoriul a funcţionat fără autorizaţie şi nu a mai primit finanţare, salariaţii au protestat, iar prefectura a organizat o campanie umanitară pentru ajutorarea bolnavilor.
Reprezentanţii DSP spun că vor ataca decizia instanţei, măsura fiind una „ilogică”. „E ca şi cum, dacă un om nu vede, instanţa ar veni şi ar obliga Poliţia să dea permis de conducere. Aşa şi aici. Dacă apa nu era bună, ei au venit şi ne spun să le dăm autorizaţie”, a precizat Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botoşani. Acesta a spus că este încrezător că instituţia sa va câştiga procesul în cele din urmă, iar chiar şi în cazul în care instanţa va da câştig de cauză sanatoriului, banii ar trebui să vină de la Casa de Sănătate şi nu de la DSP. „Noi suntem cei care autorizăm, nu care plătim servicii medicale. Pentru asta trebuie să se adreseze Casei de Sănătate”, a mai spus directorul DSP Botoşani.s demisia.