marți, decembrie 3, 2024
HomeSărbătoarea ZileiSfântul Apostol Toma

Sfântul Apostol Toma

Era originar din Galileea. Numele de Toma, în aramaica Te’oma, tradus în greaca Didymos, înseamnă geamăn.
În aramaica şi în ebraică, Toma este doar un epitet. A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Tradiției, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir. Creștinii sirieni din Malabar susțin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma şi că a fost martirizat la Calamina (Mylapore), lângă Madras.
În India a întemeiat biserici, a sfințit preoți şi episcopi şi a convertit două surori, Tertiana şi Migdonia, soții de mari principi indieni. Prinţul Smideu, soţul Tertianei, l-a osândit la moarte. A fost omorât cu lancea de cinci soldați. Moaștele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.
Cuvintele Mântuitorului: „Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mâna ta şi o pune coasta Mea şi nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitație în a ne descoperi că natura umană nu este desființată prin Înviere. Natura umană pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut în dumnezeire, ci a fost transfigurată. Așadar, arătarea către Toma a pus în lumină existenţa celor două firi în Hristos. Nu întâmplător, în prima duminică după Paşti, se cânta „Nepărăsind sânurile pământești, Te-ai arătat pe pământ purtător de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73)

Cei doi vecini

Un țăran cam rău la suflet a găsit, într-o zi, pe pășunea sa, vaca vecinului. Mânios, omul a luat animalul la bătaie, după care l-a legat și l-a dus înapoi, spunându-i vecinului său:
– Dacă mai găsesc o singură dată vaca ta la mine-n grădină, să știi că o bat și mai rău, ai auzit?
A doua zi, însă, vecinul cel dintâi găsi și el, în bătătura sa două oi ale celuilalt, ce se strecuraseră printr-o spărtură a gardului. S-a apucat omul și a reparat gardul, după care a luat frumos oile și le-a dus stăpânului lor, celui crud, spunându-i:
– Am găsit la mine-n curte două dintre oile dumitale. Le-am adăpat și ţi le-am adus acasă. Dacă am să le mai găsesc și altă dată în curtea mea să știi că am să fac la fel: am să le port de grijă și am să ţi le aduc nevătămate.
– Îți mulțumesc, i-a răspuns țăranul rușinat. De atunci lucrurile s-au schimbat în bine.
„Învățătura din constrângere nu este făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste și bunăvoință, aceea rămâne acolo pentru totdeauna”.

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
2.7 ° C
2.8 °
1.1 °
91 %
2kmh
9 %
mar
3 °
mie
3 °
joi
2 °
vin
2 °
sâm
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când ți-e frig, poate și un pic foame, patriotismul vine numai bine.

EDITORIAL

Au trecut treizeci și mai bine de ani de când Ceaușescu ne-a părăsit, dar se pare că asta s-a întâmplat doar la nivel oficial....

EPIGRAMA ZILEI

Iarba rea din holde piară, Piară dușmanii din țară Să rămânem singuri-cuci Fără hoți și politruci... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...