spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeEditorialTE  SALUT, ROMĂ  MICĂ! - Lucia Olaru Nenati, scriitor

TE  SALUT, ROMĂ  MICĂ! – Lucia Olaru Nenati, scriitor

Ne amintim că și Eminescu a exclamat cândva astfel, continuând cu o mulțumire divină pentru norocul de-a fi ajuns să vadă cu ochii săi o cetate mult dorită și idealizată de mentorul său, Aron Pumnul, Blajul  pe care-l compara cu marea cetate celebră!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dar noi, cei din arealul sfințit prin nașterea aici a marelui poet, avem chiar aici, în preajmă, o altă Romă, a noastră, tot mică, precum aceea salutată de poetul  nouă  concetățean. Ba chiar nu doar o localitate, ci un buchet de localități, Roma  noastră  mică fiind o comună  din județul  nostru. Ei, și în această comună  există și un sat unde am fost invitată de către doamna Mihaela Mihai să particip la o lansare de carte a unei persoane ce locuiește acolo, pe numele său  Anica Ciornea.

Dar, de fapt, n-a fost doar o lansare de carte, deși miezul lucrurilor a fost acesta. A fost mai mult de atât, iar cele câteva ceasuri petrecute  acolo mi-au readus puternic în memorie  impresiile dobândite  cândva  din citirea unei cărți și din povestea autorului ei. Și anume cartea „De pe la noi ce-a fost odată„ (dar și altele asemenea!) scrise de un  autor de odinioară, întru totul magistral –Tiberiu Crudu – un pedagog ideal, scriitor, publicist, realizator și mentor al unei reviste de maxim prestigiu – ( Revista Moldovei), întemeietor al Liceului Pedagogic ș.a. și care, în cărțile sale, elogia șezătorile botoșănene  prin care revela inteligența, spiritul viu  și talentul acestor săteni, dar  imortaliza și  atmosfera cuceritoare a acelor șezători.

Ei bine, ceasurile petrecute într-un sat al acestei comune cu falnic nume, Cotârgaci, mi-au readus intens în memorie amintirea acelor spirituale petreceri rustice imortalizate în cărțile regretatului Tiberiu Crudu.  Prezența numeroasă a  participanților, printre care și elevi talentați, dar și foști localnici, veniți acum din prestigioase depărtări,  lansarea sărbătorească a  cărții și, în general, atmosfera de sărbătoare culturală, cu nimic mai prejos decât într-un mediu urban, totul evoca acea amintire a bucuriei culturale de altădată, imortalizată în opera lui Crudu, doar că avea loc în cel mai autentic prezent.

Iar autoarea cărții, intitulată galeș ”Sătucul meu” părea a fi ea însăși un personaj livresc, prin toată atitudinea sa, prin costumația elegantă, dar autentic populară, prin versurile sale sensibile – aflate la răscrucea dintre genul folcloric și cel cult – prezentate de Doru Pogoreanu,  reprezentantul editurii Prospexi din Dorohoi.  Această impresie a fost întărită și prin recitările elevilor care și-au ales din carte poezii potrivite  și au contribuit astfel la tonusul  luminos  al întregii desfășurări la care participau și persoane plecate  din comună și revenite din înalte depărtări – precum Ciprian Lungu, în calitatea sa de președinte al Asociației Culturale ”VIVAT ROMA”

Dar miezul acestei întruniri n-a fost doar cel al lecturii, ci și al artei plastice! Și anume, printr-un vernisaj sui-generis, al unor  picturi de dimensiuni  reduse, care, la o privire atentă, se arătau a fi  niște roade ale talentului,  dar care încă nu dobândiseră  montura  potrivită. Am aflat că acele lucrări aparțineau unui pictor numit Gheorghe Poenaru  pe care acesta le-a încredințat tot doamnei Anica spre păstrare, drept care  prezentarea lor a acompaniat și completat  adecvat programul  manifestării prilejuite de lansarea cărții.

Realizarea unui portret fotografic de grup în decorul  însorit al zilei a pecetluit intrarea în amintire a acestei tonice întruniri.

P.S. Nu se poate omite faptul că acolo a fost prezent și localnicul Mircea Pușcașu, cel care este depozitarul unei întregi arhive despre viața literară botoșăneană  a multor decenii care va trebui, musai, publicată dacă această activitate  prezintă oarece interes!

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...